Da li će biti smanjenja zarada?

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) pripremila je preporuke za vođenje ekonomske politike koje će uskoro biti proslijeđene Vladi, saopštio je juče guverner CBCG Radoje Žugić.

On je kazao da će Vladi kroz preporuke predložiti da se tekuća javna potrošnja finansira iz tekućih izvornih prihoda, pri čemu se ne smije ugroziti životni standard građana, ni stope ekonomskog rasta.

Mora se suzbiti neracionalna javna potrošnja bez koje možemo i koja neće ugroziti životni standard građana“, rekao je Žugić.

Sanacioni plan

Prema Žugićevim riječima, u preporukama je dominantno uključen plan sanacije.

Plan sanacije ne smije da ugrozi stope ekonomskog rasta, ni konkurentnost. On neće podrazumijevati povećanje poreskih stopa i ne smije da ugrozi dostupnost finansijskim tržištima“, tvrdi Žugić.

On je, na pitanje da li još podržava mjere predložene sanacionim planom, odgovorio da je to možda najcitiraniji nezvanični dokument koji nema nikakvu dozu zvaničnosti.

Nije u radnoj verziji bilo navedeno da se smanjuju zarade, već da se mora promijeniti Zakon o zaradama u javnom sektoru u dijelu pravila i principa fiskalne održivosti“, istakao je Žugić.

To znači da se, kako je dodao, ne bi smjelo dozvoliti finansiranje tekuće javne potrošnje van tekućih izvornih javnih prihoda.

Ako tu imamo deficit moraju se smanjivati i zarade i sva ostala neproduktivna javna potrošnja. Što se tiče penzija, one se i danas oporezuju, tako da njih nećemo dirati, ali ne smijemo ugroziti ni najranjivije kategorije stanovništva koje jedva sastavljaju kraj s krajem“, kazao je Žugić.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *