Telekom: Rezultati poslovanja za prvih 9 mjeseci 2016.

1 komentar

U prvih devet mjeseci 2016. godine, Crnogorski Telekom je ostvario prihode u iznosu od 69.4 miliona što predstavlja smanjenje od 6.3 miliona eura ili 8% u odnosu na uporedni period prošle godine, pokazuje izvještaj ovog teleoperatora.

Smanjenje prihoda je uglavnom vezano za prihode od usluga maloprodaje i veleprodaje usljed regulacije, smanjenja prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja. Finansijski rezultati za prvih devet mjeseci 2016. godine bili su u skladu sa očekivanjima.

U isto vrijeme Crnogorski Telekom je ostvario izvanredni poslovni rezultat, osvojivši najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže na aukciji spektra“, navode iz kompanije.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, bila je niža za 4.6 miliona eura ili 16%. Za devet mjeseci 2016. neto profit je iznosio 8.7 miliona eura, što je 5.0 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Izvršni direktor Crnogorskog telekoma Milija Zečević, kazao je da su telekomunikaciono tržište Crne Gore u prvih devet mjeseci 2016. godine obilježili brojni izazovi koji su uticali na ukupne finansijske rezultate i smanjene prihoda, ali sve u skladu sa očekivanjima.

“Pored pritiska regulacije, rastuće konkurencije, posebno u segmentu fiksne telefonije, ostvarili smo solidne finansijske rezultate. Ono što svakako jeste najveći uspjeh u proteklom periodu i što nas posebno raduje jesu izvanredni rezultati koje smo ostvarili na aukciji spektra, a koji će u velikoj mjeri uticati na naše buduće poslovanje. Osvojili smo najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže i to u velikoj mjeri mijenja buduće tokove razvoja telekomunikacionog tržišta, kako sam nedavno istakao. Osvojene frekvencije omogućiće superiornu pokrivenost 4G signalom i najveće brzine prenosa podataka u budućnosti, što svakako opravdava našu poziciju tehnološkog lidera. Već sada mogu da najavim da će Telekom ispuniti obavezu pokrivanja signalom do 95 odsto stanovništva i prije datog roka od tri godine i time omogućiti svim korisnicima usluge visokog kvaliteta po najvećim brzinama u najkraćem mogućem roku.“, rekao je Zeković.

Povećana pokrivenost i broj korisnika optičke mreže

Optička mreža je sada dostupna u preko 53 hiljade domaćinstava, što predstavlja 27% od ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori. Broj korisnika koji koristi našu optičku mrežu je porastao 11% u poređenju sa istim periodom prethodne godine i iznosi 12.7 hiljade.

Usluge mobilnog interneta bilježe rast, ukupna SIM baza u porastu

Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, za 12% i iznosio je 140 hiljada.

Krajem septembra 2016. korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 369 hiljada SIM kartica, što je 9 hiljade ili 2% više u poređenju sa prethodnom godinom. Baza postpejd kartica se uvećala za 26 hiljade ili 17%, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 17 hiljada ili 8%. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

„Nedavno smo obilježili 10 godišnjicu „T“ brenda u Crnoj Gori i predstavili ukupne rezultate našeg poslovanja u proteklih deset godina, sa posebnim akcentom na ulaganja od preko 200 miliona eura i važnom doprinosu kako telekomunikacionom tržištu, tako i crnogorskoj ekonomiji uopšte. Pored rezultata aukcije spektra, koji garantuju superiornost naše mobilne mreže u budućnosti, nastavili smo sa ulaganjima i uveli brojne novine i kada su u pitanju drugi segmenti našeg poslovanja.
Nakon uvođenja Magenta 1, naprednog, potpuno integrisanog servisa za privatne korisnike, punudili smo inovativni Magenta 1 servis i za naše biznis korisnike. Magenta 1 je proizvod koji je naišao na veliko interesovanje naših korisnika i postigao je veliki uspjeh, što nas ne iznenađuje, budući da je rađen u skladu sa očekivanjima i potrebama korisnika, što će biti naša glavna odrednica i u kreiranju svih budućih proizvoda. Nastavili smo i širenje optičke mreže koja je sada dostupna u preko 53 hiljade domaćinstava, sa tendecijom stalnog rasta. Uveli smo i potpuno novi TV servis zasnovan na DVB-T2 tehnologiji u saradnji sa Radio difuznim centrom Crne Gore i za samo dva mjeseca postigli veliki uspjeh.
Ono što me posebno raduje jesu naša nova ulaganja u društveno odgovorne projekte, posebno u dijelu podrške zdravstvenom sistemu Crne Gore. Povodom desetogodišnjice „T“ brenda promovisali smo i rezultate društveno-odgovornog ulaganja u proteklom periodu, a dalja podrška zajednici će svakako obilježiti i period koji je pred nama.
Vjerujem da smo dosadašnjim ulaganjima i inovacijama stvorili kvalitetnu bazu za dalji razvoj naše fiksne i mobilne mreže, što će doprinijeti kako ukupnim rezultatima našeg poslovanja, tako i samom korisničkom iskustvu, koje svakako težimo da unaprijedimo”, 
zaključio je Zeković.

Devet mjeseci 2016. u ciframa

(m€) Devet mjeseci 2015 Devet mjeseci 2016 Δ Δ%
Prihodi 75,7 69,4 -6,3 -8%
EBITDA prije posebnih uticaja 28,6 24,0 -4,6 -16%
EBIT 14,4 9,7 -4,7 -33%
Neto dobit 13,7 8,7 -5,0 -37%

Razvoj ključnih nefinansijskih pokazatelja

(u hiljadama) Devet mjeseci 2015 Devet mjeseci 2016 Δ Δ%
Broj korisnika u fiksnoj telefoniji 150,6 140,3 -10,3 -7%
Broj korisnika širokopojasnog interneta u fiksnoj telefoniji 76,9 73,1 -3,8 -5%
Broj korisnika IPTV 64,3 60,1 -4,2 -6%
Postpejd kartice 153,1 179,0 25,9 17%
Pripejd kartice 206,9 189,6 -17,3 -8%
Mobilne kartice, ukupno 360,0 368,6 8,6 2%
od kojih: korisnici mobilnog interneta 125,0 140,1 15,1 12%
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *