Deutsche banka konačno u plusu?

Dodajte komentar

Deutsche bank, koja je pod pritiskom pravnog spora u SAD s mogućom velikom kaznom, saopštila je da je u trećem tromesečju imala profit od 278 miliona eura.

Profit je ostvaren pošto je banka ojačala finansijske rezerve kao zaštitu od gubitaka.

Ovaj profit stoji nasuprot gubitku od šest milijardi eura prije godinu dana, kada je ta najveća njemačka banka imala jednokratan trošak zbog pada vrijednosti njenog investicionog odjeljenja.

Analitičari su procjenjivali da će u periodu od jula do septembra Dojče banka imati gubitak od 949 miliona eura.

Deutsche banka je u procesu restrukturiranja – smanjuje troškove i broj zaposlenih, a povlači se i iz neki zemalja. Profit je takođe slabiji zbog visokih troškova pravnih troškova, ekstremno niskih kamatnih stopa i zahtijeva regulatora da se više novca odvoji kao zaštita od gubitaka.

Direktor Deutsche banke Džon Krajan rekao je da su solidni rezultati pod senkom pregovara s američkim ministarstvom pravde koje je tražilo 14 milijardi dolara da se reši spor zbog prodaje hipotekarnih obveznica u SAD uoči finansijske krize. Deutsche banka je, kao i druge velike banke, prodavala hipotekarne obveznice predstavljajući ih kao sigurne investicije dok su u stvarnosti bile povezane s ljudima koji su teško mogli da plate kredite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *