Dobit “Budvanske rivijere u prvih devet mjeseci 3,9 miliona eura

Dodajte komentar

Hotelska grupa ”Budvanska rivijera” je u prvih devet mjeseci ostvarila rekordnu poslovnu dobit od 3.959.535 eura, što čini ovu godinu jednu od najuspješnijih u posljednjih 10 godina.

Posebno raduje činjenica da je najveća poslovna  dobit ostvarena upravo iz osnovne djelatnosti društva. Zaključno sa septembrom hotelska grupa „Budvanska rivijera“  ostvarila je 424.253 noćenja što je za četiri odsto, odnosno 16.695 noćenja  više u odnosu na devetomjesečni period prošle godine”, saopšteno je Portalu Analitika iz HG “Budvanska rivijera”.

U strukturi ostvarenih noćenja strani gosti učestvuju sa 96 odsto. Posmatrano po državama, po učešću na prvom mjestu je  Rusija sa 38 odsto, Srbija sa 10 odsto i Francuska sa 8 odsto  ostavrenih noćenja.

“U  ukupnoj  strukturi učešća zemlje Evropske  unije ostvarile  su 28 odsto  noćenja, što je takođe povećanje u odnosu na prethodne godine.   Posebno se ističe povećanje broja gostiju sa tržišta Holandije u  turističkom rizortu ”Slovenska plaža” za preko 100 odsto. Iz analize  ostvarenih noćenja uočeno je povećanje individualnih gostiju  i onu  čine oko 10 odsto ukupno ostvarenih noćenja. Kao najveća stavka ukupnog prihoda  82 odsto je prihod od aranžmana  i  on je veći  za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U analizi poslovanja  konstatovano je i povećanje vanpansionske potrošnje u odnosu na  prethodnu godinu za oko 3 odsto. Kao jedan od razloga ovako dobrog poslovnog rezultata pored većeg  broja noćenja jesu i veće prosječne neto cijene, a sve  zahvaljujući  ulaganju i modernizaciji smještajnih kapaciteta,  podizanjem nivoa kategorije, dobrom marketing kampanjom vođenom u  predsezoni,  kao i otvaranjem novih tržišta. Jedan od takođe bitnih razloga leži u tome da je hotelska grupa dobrim vođenjem i permanentnom analizom troškova u svim organizacionim  jedinicama  uspjela  smanjiti varijabilne troškove za 7 odsto u odnosu na  prethodnu godinu. Podatak koji ukazuje na izuzetno uspješnu poslovnu politiku kompanije  jeste da nivo likvidnosti u 2016. godini nijednog trenutka nije bio  ugrožen, te da su se obaveze za 2016. god prema državi i lokalnoj  samoupravi sa svim porezima  uredno izmiruju”, ističe se u saopštenju.

Hotelska grupa ”Budvanska rivijera” u toku ovog perioda već radi na  pripremama organizacije novogodišnjeg dočeka Nove godine u hotelu  ”Palas”, gdje se kao i prethodnih godina očekuje odličan muzičko-zabavni program, ali i na pripremama za sledeću turističku sezonu za  kada su najavljeni veći dolasci gostiju sa zapadnoevropskog  tržišta.

U kooperaciji sa renomiranim turoperatorom TUINORDIC po prvi put  organizovanim čarter linijama od maja 2017. god  najavljeni su  dolasci  gostiju sa tržišta Skandinavije u hotelu ”Aleksandar”, a  koji će narednu turističku sezonu započeti sa radom u novom ruhu kao  porodični hotel, i to jedini ove vrste u Crnoj Gori sa  eksluzivitetom na skandinavskom tržištu. Turistička post sezona u hotelima budvanske rivijere i dalje traje, tako da  će turističko naselje ”Slovenska plaža”, Hoteli ”Palas” i ”Mogren” biti otvoreni  do početka novembra, pa je sigurno da će i  broj noćenja do kraja godine biti veći“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *