Pregled štampe za 24. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Najjeftinija struja u regionu je u Srbiji

Cijena struje u Srbiji, i pored toga što je nedavno porasla 3,8 odsto, nije tržišna, odnosno nije takva da bi omogućila Elektroprivredi Srbije da nesmetano održava proizvodna i druga postrojenja.

U zelenom biznisu može biti 17.500 radnih mjesta

Zelenim ulaganjima do 2020. godine u Crnoj Gori se, prema studiji UNEP/UNDP, može otvoriti i do 17.500 novih radnih mjesta, od čega oko 95 odsto u oblasti turizma i povezanim djelatnostima, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva turizma i drživog razvoja.

CGES ponovo odlučuje o poslu od 143 hiljade

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Siemens Podgorica i poništila rješenje Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) o izboru najpovoljnijeg ponuđača u nabavci prekidača 220 kV. Naručiocu sporne nabavke Državna komisija je naložila da ponovo vrednuje ponude.

Dnevne novine

Gubitak Imaka 81.000 eura

Bjelopoljski Imako završio je treći kvartal sa neto gubitkom od 81.000 eura, 1,5 puta manjim nego u istom periodu prošle godine.

Sistem istraživanja nafte u Jadranu bolji od Norveškog

Crnogorski sistem, kada je u pitanju projekat istraživanja nafte i gasa, u mnogome je bolji nego i aktuelni norveški sistem jer su uspostavljeni najbolji standardi, ocijenio je međunarodni konsultant za pitanja nafte i gasa Bjorn Erik Leerberg.

Neto dobit firme 415 eura

Autoboka Kotor zabilježila je u trećem kvartalu neto dobit od 415 eura, 8,8 puta manju nego u istom periodu prošle godine. Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju septembra bili su 29 odsto veći nego u uporednom periodu i iznosili su 359.670 eura.

Dan

Država u minusu 3,68 milijardi

Kakvo je trenutno stanje u ekonomiji Crne Gore najbolje pokazuje državni dug, koji je sa depozitima (54,72 miliona) na kraju juna ove godine iznosio 2.305 milijardi, dok se na trgovinski deficit za period od početka godine do avgusta odnosilo 1.378 milijardi. To znači da je ukupan minus države, kako zbog javnog duga, tako i zbog enormnog uvoza 3,68 milijardi eura.

Manjak dvije milijarde eura

Evropska unija zabilježila je u avgustu manjak u robnoj razmjeni sa svijetom. Robni izvoz EU28 porastao je u avgustu na mjesečnom nivou za 1,3 odsto, dok je robni uvoz povećan za 2,7 odsto, prenosi SEEbiz.

Potrošačku korpu smanjuju prema plati

Zavod za statistiku Monstat pripremio je reviziju metodologije minimalne potrošačke korpe u kojoj će se, kako je predviđeno, naći 92 umjesto 130 artikala. Na taj način potrošačka korpa, koja je na kraju prošle godine iznosila 806 eura, koštaće 557 eura.

Bescarinska trgovina

Velika Britanija će nakon izlaska iz EU imati bescarinsku trgovinu sa evropskim blokom, jer je to u interesu obje strane, saopštio je britanski ministar saobraćaja, Chris Grayling.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *