Prihodi Microsofta porasli 2,3%, cijena dionice rekordna

Dodajte komentar

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 22,33 milijarde dolara, 2,3 posto više nego godinu dana ranije, a kako je i dobit bila veća od očekivanja, cijena dionice tog softverskog diva dostigla je rekordan rezultat.

Prema izvještaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u trećem tromjesečju ove godine 4,7 milijardi dolara, manje u odnosu na 4,9 milijardi u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali više nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je u četvrtak cijena dionice Microsofta skočila oko 6 posto, probivši se po prvi puta u istoriji kompanije iznad 60 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspješnosti njegovog ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 8,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, na 6,4 milijarde dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 116 posto.

S druge strane, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računara, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u trećem tromjesečju prodaja PC-a u svijetu pala je za 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromjesečju pali za 1,8 posto, na 9,3 milijarde dolara.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Microsofta, postigavši u junu dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *