Evropski finansijski centri u trci za bankama koje odlaze iz Londona

Dodajte komentar
London

Evropski finansijski centri ubacili su u veću brzinu, nastojeći da privuku kompanije koje će po njihovim procjenama iduće godine napustiti London kako bi nakon izlaska Britanije iz Evropske unije zadržale neograničen pristup zajedničkom Evropskom tržištu.

Frankfurt, Pariz, Luxembourg i Dublin nalaze se u grupi gradova koji se nadaju da će privući banke i ostale finansijske institucije nakon što Britanija u martu iduće godine pokrene proceduru izlaska iz EU.

Iako je britanska vlada najavila pokretanje procedure za mart iduće godine, u bankama ističu da su već počeli da razmatraju premještanje određenog broja zaposlenih i dijelova poslovanja u slučaju ograničavanja britanskog pristupa zajedničkom tržištu EU.

Hubertus Vaeth, izvršni direktor Frankfurt Main Financea, udruženja koje promovira Frankfurt, kaže da cilj nije nanijeti londonskom Cityju “maksimalnu moguću štetu” već privući predstavnike “britanskog preduzetničkog duha”.

Već primjećujemo male timove koji istražuju, analiziraju određene aspekte“, kaže Vaeth za Reuters na marginama konferencije o posljedicama izlaska Britanije iz EU, održane početkom nedjelje u Londonu.

Vidimo opcije za nekretnine i imamo vrlo, vrlo jasne naznake da će se prebaciti određene stvari, no ne čitavi poslovi“, tvrdi Vaeth.

Očekujemo ih u drugoj polovini iduće godine. Veliko talasanje počeće u drugoj polovini 2017.“, prognozira čelnik Frankfurt Main Financea.

Arnaud de Bresson, izvršni direktor Paris Evroplacea, pariškog finansijskog centra, kaže za Reuters da su mu u bankama rekli da u obzir dolaze samo Francuska i Njemačka.

Naša je procjena da bi iz Londona u Pariz u idućih nekoliko godina moglo preseliti gotovo 10 hiljada ljudi angažovanih u financijskom sektoru i Pariz se temeljito priprema za to“, ističe de Bresson.

Brexit je “loša vijest” za Evropu kada je u pitanju konkurentnost na globalnom finansijskom tržištu ali Pariz ulaže velike napore kako bi bio što atraktivniji, najavljujući, među ostalim, niže poreze za strane radnike u finansijskom sektoru, tvrdi Bresson.

Naglašava da razgovara i s francuskim političkim strankama uoči predsjedničkih izbora o reformama koje bi Pariz učinile što atraktivnijim za bankare.

I dalje ćemo snažno insistirati na dodatnim poboljšanjima poreznog sustava i društvenog položaja kompanija“, kazao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *