Deutsche banka otpušta još 10.000 radnika

Dodajte komentar

Finansijski direktor Deutsche banke Markus Šenk je obavijestio predstavnike radnika da će banka morati da ukine još 10.000 radnih mjesta radi smanjenja troškova.

To piše britanska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Iako takva odluka još uvjek nije donijeta, Šenkova izjava sa internog sastanka, održanog prošlog mjeseca, nagovještava da banka razmišlja o dodatnim otpuštanjima, s obzirom na to da joj prijeti kazna “teška” više milijardi eura, kao i da je suočena sa krizom povjerenja među investitorima.

Prema programu restrukturiranja poslovanja, koji je prošle godine predstavio generalni direktor banke Džon Krajan, Deutsche banka planira ukidanje 9.000 radnih mjesta, što je gotovo jedna petina od ukupne radne snage tog kreditora u svijetu.

Deutsche banka je pod pritiskom da snizi troškove, budući da raste zabrinutost zbog mogućih ogromnih parničnih troškova. Naime, američko ministarstvo pravde je nedavno zatražilo od njemačke banke da plati kaznu od 14 milijardi dolara kako bi stavila tačku na istragu o prodaji rizičnih hipotekarnih kredita uoči izbijanja globalne finansijske krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *