Konjević naložio formiranje poreske policije

Dodajte komentar

Ministar finansija Raško Konjević naložio je Poreskoj upravi, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, da u postojeću sistematizaciju uvrsti sektor poreske policije, kako bi što prije krenula naplata poreza od najvećih dužnika.

Konjević je nedavno stopirao aktuelnu sistematizaciju Poreske uprave kojom je predviđeno formiranje sektora za ljudske resurse i logistiku, odsjeka za ljudske resurse, odsjeka za logistiku, odsjeka za stručno usavršavanje i obuku, odjeljenja za unutrašnju kontrolu i integritet, zatim odjeljenja za koordinaciju i razvoj, te odsjeka za međunarodnu saradnju. Predviđeno je i formiranje odsjeka za upravljanje rizicima i odsjeka za elektronske poreske prijave.

Međutim, u sistematizaciji koju je predložio bivši ministar finansija Radoje Žugić nije bilo poreske policije, iako je samo nekoliko dana prije predlaganja sistematizacije, kojom se ukida taj resor, Žugić izabrao direktora tog resora i to službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Miodraga- Mića Martinovića.
Pola godine nakon toga odgovornost o formiranju tog resora prebacuje se sa jedne institucije na drugu, a Vlada je još 2014. donijela odluku o formiranju poreske policije.

Da je neophodna reforma poreskog sistema pokazuju i podaci o visini poreskog duga koji je dostigao čak 777 miliona eura, od čega je samo 236 miliona naplativo.

Poreski dug je strmoglavo rastao od 2010. godine, kada je bio nešto preko 200 miliona, da bi gotovo svake godine rastao za skoro 100 miliona a najviše u izbornim godinama, na primjer 2014. godine dug je dostigao 551 milion. Na kraju prošle godine iznosio je preko pola milijarde eura, a Državna revizorska inistitucija je za prošlu godinu među preporukama konstatovala da Poreska uprava ne može da obezbijedi efikasnu naplatu poreskog duga.

(Opširnije u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *