Ponudu za Buljaricu dostavio Kalil Al Šoli

Dodajte komentar

Vlasnik firme CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva, koja je poslala ponudu za Buljaricu, je investitor Kalil Al Šoli. Sve ostalo su manipulacije rečenoje Pobjedi iz Tenderske komisije u odgovoru na pitanje da li ima istine u tvrdnjama dijela javnosti da iza ponude stoji domaći kapital.

Za 7 godina 400 miliona

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović Pobjedi je juče takođe kazao da je ponuda CDCIC za Buljaricu “teška 400 miliona eura”.

Sedmogodišnji investicioni plan pretpostavlja ukupan trošak od 409,6 miliona eura i, između ostalog, predviđa rekonstrukciju lokacije, otvaranje hotela sa pet zvjezdica, brenđirane rezidencije i četiri reziđencijalne zgrade. Dvadesetogodišnji master plan pretpostavlja ukupnu investiciju od šest milijardi eura, koji predviđa na 37 parcela maloprodaju i reziđencijalne jedinice od 6 do 8 spratova, kao i kulu sa 20 i više spratova“, saopštili su Pobjedi iz Tenderske komisije.

Šoli je trenutno izvršni predsjedavajući privrednog društva CDCIC, kompanije sa portfoliom projekata za pružanje usluga u raznim djelatnostima koji uključuju izgradnju, projektovanje i proizvodnju; vazduhoplovne usluge, naftu i gas, nekretnine, ugostiteljstvo, urbani razvoj. Društvo je osnovano 1982. godine. I do sada je uložilo 1,3 milijarde eura u Kempinski u Dohu (139 miliona) Marriot i Gulf hotel (10 miliona eura), St. Ređžis Doha (362 miliona), Ndia Emiri Terminal Doha (483 miliona) hotel Kempinski Marsa Malaz Doha (196 miliona), hotel For sizns Doha (151 milion). U toku su investicije vrijedne 1,9 milijardi Mesaieed Katar (863 miliona), Aspire akademije, Doha (555 miliona), Lučki objekti i infrastrukturni paket Mesaieed Katar (540 miliona) navode iz Tenderske komisije.

Pregovori tek počinju

Vujović je kazao da su se stekli uslovi za početak pregovora nakon što je Tenderska komisija konstatovala daje ponuda ispravna, a garancija od 500.000 eura provjerena.

“Imali smo samo jedan sastanak sa ponuđačem koji je prezentirao svoje namjere. U narednom periodu ćemo pregovarati o svim bitnim elementima iz ponude. U ovakvim krupnim projektima veoma je teško reći da li će se moći usaglasiti svi bitni elementi. Počećemo od idejnog master plana ponuđača koji mora biti usaglašen sa prostornoplanskim dokumentima. Pregovaraće se i o drugim detaljima, cijeni, infrastrukturi, sadržajima koje investitor planira u narednih sedam godina”, kazao je Vujović, dodajući da u fazi početka pregovora nije korektno davati prognoze.

“Komisija će prije bilo kog odlučivanja i na lokalnom i na državnom nivou javnosti prezentirati detaljni plan investicija. Prije toga bilo kakvi komentari, poput ovih koje sada imamo u dijelu javnosti, pogoršavaju našu pregovaračku poziciju i stvaraju nesigurnost kod investitora”, upozorava Vujović i podsjeća da je investitor planirao podizanje luksuznog grada na Buljarici, koji će živjeti 12 mjeseci, a ne samo sezonski.

“To podrazumijeva angažovanje domaće operative, veliki broj zaposlenih. Neki su već u firmi koja je osnovana ovdje”, kazao je Vujović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *