Kina kreće u bitku protiv ogromnog korporativnog duga

Dodajte komentar

Kineske vlasti su predstavile plan za smanjenje korporativnog duga, a koji bi, prema ocjenama nekih analitičara, mogao da destabilizuje drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Vlada u Pekingu će zauzeti višestruki pristup u smanjenju duga kompanija, ohrabrujući spajanja i akvizicije, stečajeve, konverziju duga u akcionarski kapital i osiguranje duga”, navodi se u predstavljenim smjernicama Državnog savjeta, odnosno kineske vlade, prenosi agencija Rojters.

Korporativni dug Kine iznosi 18.000 milijardi dolara, odnosno 169 odsto bruto domaćeg proizvoda, navodi britanska agencija. Međunarodne institucije su u više navrata apelovale na zvanični Peking da prestane sa finansiranjem oslabljenih kompanija, a naročito neefikasnih državnih preduzeća koja imaju tendenciju da “istisnu” privatni sektor.

Te institucije su, takođe, poručile da kineske vlasti moraju da dozvole veći broj bankrota kako bi poboljšale raspodjelu kredita i zaustavile rasipničku potrošnju u ekonomiji. “Visok nivo duga je ugrozio poslovanje pojedinih kineskih kompanija, povećavajući njihov dužnicki i finansijski rizik”, navodi se u dokumentu kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme.

Trižišno orijentisana konverzija duga u akcionarski kapital će biti jedna od važnih mjera za smanjenje korporativnog duga”, izjavio je potpredsjednik NDRC-a Ljen Vejljeng, dodajući da je takva konverzija strogo zabranjena gubitaškim preduzećima.

Novim smjernicama, banke će takođe biti ohrabrene da loše kredite prebace u kompanije za upravljanje aktivama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *