Colliers: Ulaganja u tržište nekretnina i dalje rastu

Dodajte komentar

Geopolitičke promjene, izazovi koje nose investicioni tržišni ciklusi i sama težina kapitala kreiraju nova pravila privlačnosti i ulaganja u evropske zemlje.

Detaljno istražujući i procjenjujući temeljne osnove tržišta komercijalnih nekretnina Evrope i njihovu kategorizaciju i poziciju u odnosu na strategije investitora, stav spram rizika, želju za stabilnošću, rast ili prinos, kaonajpovoljnije zemlje za ulaganja u nekretnine u 2017. godine, Colliers je identifikovao nordijske zemlje, Holandiju, vodeća evropska tržišta, te određena tržišta centralne i istočne Europa (SIE) među kojima i hrvatsko tržište nekretnina.

colliers-international-toowoomba-logoVedrana Likan, direktorica Colliersa u Hrvatskoj, po povratku s EXPO REAL sajma, jednog od najvećih međunarodnih događanja s područja nekretnina i investicija, rekla je:

Ulaganja u tržište nekretnina i dalje rastu kako investicije u komercijalne nekretnine ostaju vrlo atraktivna opcija u makro okruženju prema principu “niže za duže”. Kako se bližimo 2017., sva tržišta i dalje nude investicione mogućnosti, u zavisnosti od toga koliko daleko investitori žele da idu na krivulji geo-političkog rizika.”

U istraživanju sprovedenom od strane Colliersa „European Investment Market Outlook: A Matter of Perspective‘, prepoznate su tri grupe investitora koji prema kategorijama rangiraju zemlje u koje razmatraju investiranje:

a) Investitori neskloni riziku – kojima su ključna transparentnost i likvidnost, najviši rang daju nordijskim zemljama koje su gotovo evropski sinonim za stabilnost. Često im pridružuju Švajcarsku, Holandiju i Austriju.

Niži rizik, međutim, ima svoju cijenu. Postoji jasna inverzija odnosa cijena nekretnina, na temelju panderiranih prinosa svih sektora u odnosu na rizik zemlje. Na toj skali, Finska, Holandija i Belgija imaju najbolju ravnotežu između rizika i prinosa od svih evropskih zemalja.

b) Investitori motivisani stabilnošću i rastom – koji ne razmatraju jedino politički i operativni rizik. Dugoročno gledajući na faktore koji će uticati na potražnju, faktori poput izgleda za kratkoročne i dugoročne kamatne stope, BDP, rast zaposlenosti i demografske promjene, uticali su na veliki pomak u ukupnom poretku tržišta po njihovoj atraktivnosti za ulaganja. Vodeća evropska tržišta predvode u ovoj kategoriji s Njemačkom na čelu ispred Velike Britanije i Francuske. Holandija i ovdje ima vrlo dobar rang s obzirom na cijene prinosa u odnosu na ostale veće i vodeće zemlje.

c) Investitori s većim apetitom za rizikom – biraju zemlje gdje likvidnost može biti manja, ali su prinosi veći i okreću se tržištima srednje i istočne Europe (SIE), potičući njihovu aktivnost. Gledajući prinose, najzanimljivija su upravo tržišta Bugarske, Hrvatske, Slovačke, kao i baltička tržišta. Slijede ih Belgija, Holandija, Češka, Finska i Danska.

Hrvatska, Latvija, Litvanija, Finska i Holandija nalaze se u samom vrhu tržišta za investitore različitih preferencija i stilova i pokazala su se kao najjače rastuća tržišta u pogledu rasta investicija iz godine u godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *