BiH: Lica s kriminalnom prošlošću ne mogu da učestvuju na tržištu hartija od vrijednosti

Dodajte komentar

Građani Bosne i Hercegovine susreli su se sa investicionim fondovima i trgovinom hartijama od vrijednosti nedugo nakon rata. Svi koji su po osnovu radnog staža, deviznih štednji ili nekih drugih mjerila dobijali sertifikate, upisivali su ih direktno u fondove ili u kompanije, piše Faktor.

Već 1998. godine donesen je Zakon o hartijama od vrijednosti, ali je bilo teško kontrolisati ko sve kupuje i trguje na tržištu vrijednosnih papira. Zbog toga je bilo potrebno uvesti veću kontrolu tog tržišta.

Istorija fondova

Vremenom su sistemi kontrole poboljšani, a Vlada FBiH utvrdila je nedavno nacrt Zakona o vrijednosnim papirima, te zakon o investicionim fondovima, kojim će biti zavedena još veća kontrola tržišta. Novi nacrt zakona zabranjuje svim osobama s kriminalnom prošlošću da učestvuju na tržištu hartija od vrijednosti.

Nedim Šaćiragić iz Otvorenog investicionog fonda Lilium Global izjavio je za Faktor da to ne znači da je tržište vrijednosnim papirima neusklađeno.

Svako novo uređenje tržišta vrijednosnih papira u BiH dobro je došlo – smatra Šaćiragić.

Broker iz AW Brokera Adnan Bunjo smatra da novi nacrt zakona ne znači da se ranije novac mogao lako prati putem investicionih fondova.

Dodaje da se u priči o investicionim fondovima treba vratiti dvadesetak godina unazad, kada su to bili privatizaciono-investicioni fondovi (PIF).

Na tržištu hartija od vrijednosti  tada su mogli učestvovati svi građani. Ko je tada ulagao i ko je bio dioničar, to je bilo teško kontrolisati. PIF-ove su kasnije zamijenili ZIF-ovi (zatvoreni investicioni fondovi), čijim dionicama se trgovalo na berzi, a kupci su mogli biti i ljudi iz inostranstva – pojašnjava Bunjo.

Višestruka kontrola

Bunjo smatra da bi bilo apsurdno sada istraživati ko je sve u proteklih 20 godina ulagao u investicione fondove.

Osim toga, cijeli sistem dobro je kontrolisan putem banaka koje provjeravaju odakle dolazi novac. Osim banaka, tu su brokerske kuće, a sve transakcije u bilo kojem trenutku mogu provjeriti nadležne agencije, poput SIPA-e. Naposljetku, imamo regulatora, Komisiju za hartije od vrijednosti – pojašnjava Faktorov sagovornik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *