Profit 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Evropi 1,45 milijardi eura

Dodajte komentar

Prema izvještaju ekonomskog magazina “SeeNews”, koji prikuplja poslovne informacije, kombinovani neto profit 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Evropi dosegao 1,45 milijardi eura, a ukupna aktiva 100 najvećih banaka iznosi 251,4 milijarde eura, s tim da su 62 kreditora prijavila rast.

Vodeće tri banke, kojima pripada 15 odsto sveukupne aktive, ostale su iste s tim da su prva i treća banka, Zagrebačka i BRD Rumunija, ostale iste, dok je druga banka Banca Comerciala Romania uspjela da zadrži drugo mjesto uprkos slabijem rastu.

Inače, od ukupno 100 banaka, njih 24 su zabilježile gubitke, u iznosu od milijardu eura tokom 2015. godine, dok je njih 76 prijavilo dobit u iznosu od 2,5 milijardi eura.

Sve u svemu, 57 banaka je popravilo svoje godišnje poslovanje, dok su 43 pogoršale. Kada je riječ o predstavljanju po zemljama, Rumunija je na ovoj listi predstavljena sa čak 21 bankom, slijedi Bugarska sa 18 banaka, Srbija sa 15, što je isto kao i prošle godine.

Broj slovenačkih i hrvatskih banaka je pao za po jednu, i sada imaju 14 i devet na listi, dok su BiH i Albanija zabilježile povećanje broja banaka.

Rangiranje banaka u jugoistočnoj Evropi top 100 urađeno je u pogledu ukupne aktive iz nekonsolidovanih bilansa na dan 31. decembra 2015. godine.

Svi podaci koji su objavljeni potiču od centralnih banaka, nacionalnih ekonomskih registara, bankarskih udruženja, vladinih i korporativnih veb stranica, te samih kompanija.

Capital.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *