Erste će unaprijediti finansije 25.000 siromašnih klijenata

Dodajte komentar
Izvršni direktor Erste banke Andreas Treichl

U vremenu kad istorijski jeftin novac, uz stalno postrožavanje regulative, nagriza profitabilnost bankarskog biznisa, nije neočekivano da banke važu svoje strategije. Dojučerašnja borba za svakog dobrog klijenta širi se i na do sada zanemareni dio tržišta: na one koji do sada nisu imali pristup bankarskim uslugama.

Austrijska Erste grupa pokrenula je program društvenog bankarstva pod nazivom “Korak po korak” s ciljem finansijske uključenosti građana s niskim primanjima, pomoći preduzetnicima početnicima i udrugama civilnog društva pružajući im pristup osnovnim proizvodima, savjetovanje i mentorstvo. Procjena je da u zemljama regije – Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumuniji – oko 16 miliona ljudi izloženo riziku siromaštva i socijalne isključenosti, što se penje i do 30 posto odraslog stanovništva. Njih 5,3 miliona ima posao, ali nedovoljna primanja, četiri miliona je penzionera, a 6,3 miliona je nezaposlenih. Više od 80 posto njih nema ušteđevine, a sedmorica od deset s niskim primanjima nije vidjelo povišice u deset godina.

Društveno bankarstvo nije milostinja. To je jedan od razloga zašto je Erste grupa osnovana u početku. Srednji sloj građana se polako oporavlja, no milioni  i dalje ne osjećaju koristi od ekonomskog rasta“, rekao je u Beču Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste grupe.

Dodaje da pad apetita za rizikom – nuspojava regulatornog zahtjeva za sve više kapitala – najviše pogađa najugroženije grupe. Stoga je cilj do 2019. na sedam tržišta na kojima Erste posluje u partnerstvu s drugim organizacijama i nevladinim organizacijama pomoći otvaranju 5000 radnih mjesta, finansirati 500 organizacija i unaprijediti financijsku stabilnost za 25.000 pojedinaca s (dotad) niskim primanjima. Koliko će taj projekt biti vrijedno ulaganje, u grupi zasad ne otkrivaju.

Erste je u Austriji još 2006. lansirala prvi program društvenog bankarstva pokretanjem Zweite Sparkasse i tri godine kasnije u Rumuniji good.bee Credit za mikrofinansiranje. No, jedan od izazova za razvoj društvenog poduzetništva upravo je nemogućnost da se uspješni modeli preslikavaju jer zavise od specifičnosti lokalnog tržišta.

Nije sve u tome da nekome samo date novac. To ponekad može napraviti više štete nego koristi“, kaže rukovodilac projekta društvenog bankarstva u Erste grupi Peter Surek.

Korisnije je, dodaje, ponekad omogućiti finansijsku edukaciju, razbistriti ideje i onda omogućiti pristup finansiranju.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *