Turska zainteresovana za Deutsche banku

Dodajte komentar

Pad cijene dionica Deutsche Bank AG-a izaziva neke prilično neočekivane špekulacije o tome ko bi mogao preuzeti tu njemačku banku, piše Bloomberg.

Tako je Yigit Bulut, glavni savjetnik turskog predsjednika Recepa Erdogana, izjavio kako bi Turska trebala da kupi pomenutu kompaniju. Objavio je to na svom Twitteru poručivši kako bi banka koja najviše posuđuje Njemačkoj trebala da postane turska.

Bulut ozbiljno poziva na kupovinu Deutsche Banke

Dionica najveće evropske investicione banke strmoglavila se u prošlih godinu dana za više od 50 posto, a najnižu tačku dostigla je u utorak. Zanimljivo je i kako je Bulutov komentar stigao samo par dana nakon što je Moody’s Turskoj kreditni rejting spustio na kategoriju ‘smeće’.

bb

Već mjesecima pozivan turski privatni i javni kapital: ‘Neke prilično dobre evropske kompanije završiće uskoro u problemima i moramo biti spremni da kupimo i kontrolišemo njihove dionice‘”, napisao je na Twitteru. “Ne biste li bili sretni da najveća njemačka banka postane turska banka!!

Turska radi na ogromnom investicionom fondu

Njegov prijedlog mogao bi, doduše, u Njemačkoj naići na protivljenje političke elite s obzirom na činjenicu da se Detsche Bank, usprkos svim svojim problemima, dugo smatrala nacionalnim prvakom te je igrala integralnu ulogu u njemačkoj ekonomiji.

Turski premijer Binali Yildirim najavio je u julu kako njegova vlada planira da oformi fond kako bi finansirala investicije u infrastrukturnim megaprojektima, stabilizoval tržište i vratila ekonomski rast. A taj fond bi mogao, kako je to u avgustu najavio turski ministar komunikacija, raspolagati s 200 milijardi dolara. No, zasad se ne zna odakle bi Turska dobavila taj novac.

Osim toga, stručnjaci smatraju kako turske banke ne bi svoj novac investirale u Deutsche Bank, s obzirom na to da su i same u dosta velikim problemima zbog slabog ekonoomskog rasta zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *