Kako do posla u Kanadi: Jedna od najbogatijih zemalja primi 250.000 ljudi godišnje

Dodajte komentar

U Kanadu se posljednjih godina doseljava rekordan broj ljudi, prosječno oko 250.000 godišnje. To i ne treba da čudi budući da je sa visokim prihodina po glavi stanovnika Kanada jedna od najbogatijih zemalja. Bruto nacionalni prihod iznosi 29.500 eura, a očekivani životni vijek je 81,5 godina.

Za život u Kanadi važi da je veoma skup, ali je standard visok, pa se čak i uz manje plaćene poslove može uštedjeti dosta novca. I sami Kanađani pokušavaju da se povežu sa ljudima iz svoje branše, pa je to važno i za doseljenike, a za početak vam može pomoći i dobra preporuka vašeg posljednjeg poslodavca.

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 35,16 miliona

Površina: 9.984.670 kilometara kvadratnih

BDP: 51.958 kanadskih dolara po glavi stanovnika

Valuta: kanadski dolar

Najveći gradovi: Toronto, Montreal, Kalgari, Otava, Edmonton, Misisoga, Vankuver

Koji su poslovi traženi i kolike su plate

Na kanadskom tržištu najtraženija su zanimanja u oblasti zdravstva. Tako do posla najbrže dolaze ljekari, medicinske sestre, farmaceuti, medicinski tehnolozi i tehničari. Takođe, dobar posao uz veliku platu može se naći u informatičkom sektoru, prije svega za računarske inženjere za softver. Među niže kvalifikovanim radnicima traženi su izvođači radova na kućama i renovatori usljed velikog porasta stambene gradnje i obnove u proteklih nekoliko godina.

Medicinske sestre i tehničari: oko 3.400

Ljekari: od 10.000

Pravnici: oko 2.700

Grafički dizajneri: oko 2.500

Osiguranje: 4.000

Bankari: oko 4.000

Čistačice, kućne pomoćnice: oko 1.600

Transport: 2.200

(plate su u eurima)

Potrebne diplome

Diplome fakulteta, viših i srednjih škola morate da nostrifikujete. Za to je potrebna originalna diploma i ovjerena potvrda iz obrazovne institucije, sve prevedeno kod ovlašćenog prevodioca. Na osnovu tih dokumenata, institucije u Kanadi procjenjuju koji je kanadski ekvivalent tom zvanju i to zvanje se dobija nakon nostrifikacije.

Vaš zahtjev da dođete u Kanadu kao kvalifikovani radnik će se ocenjivati po šest faktora selekcije i po bodovnom sistemu.

Šest faktora selekcije su:

1. Vaše obrazovanje

2. Vaše poznavanje engleskog i/ili francuskog jezika, dva zvanična jezika Kanade

3. Iskustvo

4. Godine starosti

5. Da li ste ugovorili zaposlenje u Kanadi

6. Vaša prilagodljivost

Za više kvalifikovane radnike podrazumijeva se dobro poznavanje engleskog ili francuskog, dok je za niže kvalifikovane radnike dovoljno i osnovno poznavanje.

Dokumenta potrebna za vizu

Postupak za dobijanje radne dozvole počinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji obezbjeđuje formalnu ponudu za posao, ovjerenu od strane kanadskog biroa rada. Na osnovu prijave koju je podnio poslodavac, biro rada ispituje prvo osnovanost zahtjeva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika (kanadskih državljana i stalnih stanovnika) za traženi posao. Ta provjera, odnosno istraživanje tržišta radne snage u Kanadi, traje nekoliko nedjelja. Za dobijanje radne dozvole potrebna je pismena ponuda poslodavca, dokaz da ispunjavate uslove (o obrazovanju ili radnom iskustvu) i pozitivno mišljenje biroa rada.

Postupak za useljeničku i radnu vizu, u redovnim i posebnim programima, prolazi kroz četiri faze. Dvije su stručne i riječ je o usaglašavanju sa zakonskim uslovima. Druge dvije faze su medicinski pregledi i bezbjednosne provjere. Pravo da se aplicira za kanadsko državljanstvo stiče se nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi. Polaže se i ispit za državljanstvo.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *