Sjutra potpisivanje ugovora sa Česima o gradnji drugog bloka

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević i generalni direktor kompanije Škoda Praha Peter Bodnar potisaće u Pljevljima sjutra Ugovor o gradnji drugog bloka termoelektrane, potvrđeno je Dnevnim novinama iz više izvora.

Projekat u Pljevljima

Praktično odmah nakon što ugovor bude potpisan, Škoda Praha će moći da krene u realizaciju pomenutog energetskog projekta.

Česi su se obavezali da realizuju projekat po cijeni od 324,5 miliona eura u skladu sa usaglašenim ugovorima i parametrima koji su traženi tenderom. Takođe su se obavezali i da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II. Ponuda češke kompanije obuhvata i postrojenje za selektivnu katalitičku redukciju oksida azota (SCR) u slučaju definisanja još rigoroznijih međunarodnih strandarda, ukoliko se pojave u budućnosti.

Finansije se obezbjeđuju do 30 odsto iz sopstvenih sredstava investitora, odnosno Elektroprivrede i do 85 odsto od finansijskih institucija koje treba da obezbijedi Škoda Praha.

Dovoljno uglja

Prema procjenama Elektroprivrede Crne Gore, koja će i finansirati gradnju drugog bloka, građevinski radovi mogu se realizovati angažovanjem domaćih kompanija. Na to se, kako su ocijenili u EPCG, odnose 75 miliona eura vrijedni poslovi.

Međutim, ono što je najvažnije za državu jeste činjenica da su sve studije pokazale da je gradnja drugog bloka opravdana, te da je isplativ za deset godina.

Prema prihvaćenoj Studiji izvodljivosti koju je uradila kompanija Deloitte, drugi blok TE biće instalisane bruto snage ne manje od 254 megavata i neto efikasnosti 39,5 odsto.

U pljevaljskom bazenu ima dovoljno uglja za rad drugog bloka termoelektrane (40 godina) odnosno 65 miliona tona uglja odgovarajućeg kvaliteta, uz još 25 miliona tona za koje treba izvršiti dodatna istraživanja i analize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *