Poljska vlada želi da nacionalizuje banke

Dodajte komentar

Prije nedjelju dana državne banke Alior Bank i PKO BP potvrdile su da pregovaraju o kupovini Raiffaisenovih ogranaka za bankarsko poslovanje i leasing u Poljskoj.

Poljska je vlada ove godine već od američkog GE Moneya otkupila poljski ogranak, a namjerava takođe da od UniCredita kupi drugog po veličini zajmodavca u Poljskoj Pekao.

Država je već sada vlasnik dvije banke, ima većinske udjele u još dvije i nešto više od 30 posto udjela u najvećem PKO-u.

Poljaci su osamdesetih godina odigrali vodeću ulogu u okončanju vladavine komunista u istočnoj Evropi, piše Reuters, a neki sada strahuju da će banke u djelimičnom vlasništvu države pojačati kreditiranje velikih infrastrukturnih i projekata u sektoru vađenja uglja, čime bi se možda otvorila nova radna mjesta ali se ne bi osigurala zarada.

Nisam zagovornik toga da se povratak u poljske ruke pretvori u nacionalizaciju“, ističe izvršni direktor četvrte po veličini poljske banke mBank Cezary Stypulkowski. Umjesto toga, on zagovara imenovanje Poljaka u upravna tijela banaka u funkciji garancije da će domaća preduzeća dobijati kredite.

Jako je lako upravljati bankarskim sektorom preko političkih struktura. U takvim slučajevima tendencija da se zaobilaze propisi obično završava katastrofom“, upozorava Stypulkowski.

Kaczynski: Naš cilj povratak poljskih banaka

Godine 2012. predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) i bivši poljski premijer Jaroslaw Kaczynski kazao je pristašama: “Treba jasno dati do znanja… da je naš cilj povratak poljskih banaka u poljske ruke“.

PiS je prošle godine ponovo došao na vlast, obećavši nove poreze bankama i supermarketima,  odlazak u penziju sa manje godina života i veći dječji dodatak. Takođe su najavili pomoć vlasnicima nekretnina koji su se u razdoblju povoljnih valutnih kurseva zadužili u inostranoj valuti kako bi ih kupili. Ta je pomoć trebala biti pružena u obliku konverzije kredita u domaću valutu po kursu u vrijeme njegova uzimanja ali država još nije u cijelosti ispunila to obećanje, napominje Reuters.

Najspornijima bi se ipak mogli pokazati planovi za banke.

Postoji politička volja za njihov povratak u poljske ruke“, kazao je za Reuters neimenovani visoki poljski funkcioner. “Donesena je politička odluka da je u bankarskom sektoru previše inostranog kapitala“, dodao je.

Ako vlada uspije da sprovede svoju strategiju u djelo, država i ostali poljski ulagači, uključujući jednog od najbogatijih Poljaka Leszeka Czarneckog, kontrolisaće banke na koje otpada 54 posto aktive u poljskom bankarskom sektoru, uključujući hipoteke i kredite.

Time bi se istisnuli inostrani ulagači koji trenutno kontrolišu većinu te aktive.

“Draže nam je kreditirati ekonomiju nego isplaćivati dividende”

Cilj je pobrinuti se da niko ne zatvori slavinu u slučaju krize, kao što je bio slučaj 2009. godine“, kazao je jedan od tih izvora.

Neki su menadžeri javno poduprli takav stav. “Draže nam je kreditirati ekonomiju nego isplaćivati dividende“, izjavio je nedavno za državnu novinsku agenciju PAP izvršni direktor vodeće banke PKO BP Zbigniew Jagiello. Dodao je kako se nada da je moguće napraviti i jedno i drugo.

Poljska je vlada pak umanjila mogućnost upletanja politike u poslovne odluke. “Nakon mogućeg povratka u poljske ruke vladin uticaj na banke biće prilično mali“, ustvrdio je portparol vlade Rafal Bochenek.

Čelnik lobističke udruge poljskih banaka ZBP Krzysztof Pietraszkiewicz izrazio je podršku većem vlasničkom udjelu države u bankarskom sektoru, ali je takođe izrazio nadu da to neće rezultirati kreditiranjem gubitaških projekata ili velikodušnim restrukturiranjem kredita.

Trebalo bi izbjeći situacije u kojima bi političari pod pritiskom javnog mnijenja povlačili poteze rizične po finansijski sektor“, poručio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *