Počela istraga u aferi “Panamski papiri”: Aktivne dvije kompanije iz Crne Gore

Dodajte komentar

Evropski parlament pokrenuo je istragu vezanu za podatke otkrivene u aprilu ove godine u sklopu afere “Panamski papiri”.

Međunarodni konzorcijum novinara istražitelja (ICIJ) je početkom aprila objavio dio panamskih dokumenata u kojima se nalazi 200.000 imena osoba i firmi, među kojima su i desetine sa Balkana.

Sa Crnom Gorom je, kako se navodi u izvještaju, povezano 13 ofšor kompanija, od kojih su aktivne samo dvije i to Wiched Soft, koja od 2009. posluje u Panami i Sannydale Services koja je 2014. registrovana na Djevičanskim ostrvima. Samo jednu od tih 13 firmi i to Wiched Doft osnovala je Jane Mrkailo, a ostalih 12 bivši Vladin savjetnik u privatizacijama, britanski advokat Mark Harison. Sa poslovanjem tih firmi povezano je 16 crnogorskih državljana i tri stranca. Banke koje posluju u Crnoj Gori, njih tri, su prijavile da su identifikovale pet firmi koje su osnovane posredstvom advokatske kompanije “Mosak Fonseka”.

Iz Centralne banke su Pobjedi ranije kazali da su tih pet kompanija osnovane i posluju na drugim destinacijama, a ne u Panami, ali nijesu naveli na kojim.

“Sa tim firmama banke iz Crne Gore nemaju kreditne i deponentske odnose, već isključivo platno prometne transakcije”, kazali su ranije iz CBCG, ali nijesu naveli ni imena tih kompanija niti banaka koje su dostavile informacije o njima.

Afera ,,panamski papiri početkom aprila je žestoko uzdrmala svjetsku javnost zbog pranja novca. Nakon izbijanja afere osnovan je poseban odbor Evropskog parlamenta o poreskim pravilima, a rezultat je bio lista pravnih preporuka za poštenije i transparentnije poreske politike u EU. “Mosak Fonseka” je advokatska kompanija iz Paname, koja se bavi osnivanjem kompanija u poreskim oazama, poput britanskih Djevičanskih ostrva.

Među ljudima koji su koristili ofšor kompanije je bilo 12 tada aktuelnih čelnika država, 143 političara, njihove porodice i bliski saradnici.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *