MMF:Centralne banke bi mogle da izgube bitku protiv deflacije

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio danas da centralne banke širom svijeta imaju probleme u borbi protiv deflatornih sila i da vlade moraju da im pomognu kako bi u tome uspjele.

U novoj procjeni globalnih ekonomskih uslova, MMF navodi da se mnoge zemlje u svijetu bore sa deflacijom zbog slabog rasta globalne ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

Kako se dodaje u izvještaju, deflatorni pritisci u većini zemalja eksternog karaktera i dolaze u formi opadajućih cijena kako sirovina, tako i proizvedenih dobara.

“Niska inflacija testira sposobnost centralnih banaka da koriste monetarnu politiku za podsticanje tražnje, budući da su verovatno kamatne stope već veoma niske, što im daje malo prostora za dalje snižavanje kamata”, primećuje Fond.

To je bio slučaj sa američkom Upravom federalnih rezervi, Evropskom centralnom bankom i centralnom bankom Japana, pri čemu su posljednje dvije već spustile neke kamate u negativnu teritoriju, zaključuje Fond.

“Tvrdoglava deflacija na kraju može dovesti do skupih deflatornih ciklusa, kao što je to bio slučaj u Japanu, kada slaba tražnja i deflacija podstiču jedno drugo, i kada se sve završava narastanjem tereta duga i ugrožavanjem ekonomske aktivnosti i otvaranja radnih mesta”, navodi MMF.

Capital.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *