Elon Musk otkrio grandiozni plan za kolonizaciju Marsa

Dodajte komentar

SpaceX razvija ogromnu raketu i kapsulu za prevoz velikog broja ljudi i tereta na Mars s krajnjim ciljem kolonizacije planeta, izjavio je šef kompanije i tech milijarder Elon Musk u utorak.

Musk je objavio svoje planove za Mars raketu, sposobnu za transport 100 putnika i tereta po jednom putovanju, iako SpaceX još uvijek istražuje zašto je druga raketa nošena od 200 miliona dolara vrijednog izraelskog satelita raznesena na lansirnoj rampi u Floridu ranije ovog mjeseca.

SpaceX namjerava da leti na Mars otprilike svakih 26 mjeseci kada Zemlja i Mars su povoljno usklađeni. Musk je rekao da želi da lansira prvu posadu prije 2024. godine, i u tom pogledu je optimista.  On je rekao da neće biti garantovno preživljavanje za svakoga ko potpiše ugovor s SpaceX-om za “nevjerovatnu avanturu” putovanja na Mars.

Rizik za smrt će biti visok. U osnovi, ako ste spremni umrijeti, i ako je to OK onda ste kandidat za odlazak“, rekao je na prezentaciji na sastanku Međunarodnog astronautičkog kongresa u Guadalajari.

Iako Musk kaže da predviđa ljudski život i veliku koloniju na Marsu i mogućnost preoblikovanja planete, on je dodao da je ključni problem dobiti dovoljno niske troškove koji bi privukli kupce.
Ne možemo stvoriti samoodrživu civilizaciju ako je cijena ulaznice 10 milijardi dolara po osobi,” rekao je.  “Naš je cilj da to otprilike bude ekvivalentno trošku prosječne kuće u Sjedinjenim Američkim Državama, oko 200.000 dolara

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *