Srbija: Građani podnose grupne tužbe protiv banaka zbog kredita u švajcarcima

1 komentar

Godinu i po od kako je Narodna banka Srbije predložila četiri modela konvertovanja kredita, građani koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima u Srbiji, počeli su da podnose grupne tužbe protiv banaka.

Očekujemo da ćemo banke na taj način zatrpati velikim brojem novih tužbi, isto kao što smo uradili sa tužbama za kamate od pre tri-četiri godine kada smo to počeli da radimo i na taj način natjerali Narodnu banku Srbije da napravi izmjene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i donese odluku kojom je građanima vraćen novac od jednostranog povećanja kamate”, rekao je Dejan Gavrilović iz Efektive.

U Srbiji se dugo zagovarao Zakon o konverziji kredita koji su primijenile Hrvatska i Crna Gora. U Hrvatskoj na osnovu takvog zakona dužnici zaostale rate umjesto u francima isplaćuju u eurima, što je banke koštalo oko 1 mlrd. EUR. Zbog toga je Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu protiv Hrvatske stigla tužba UniCredit banke, sa zahtjevom za odštetu u visini od oko 500 mil EUR.

Nema nikakve dileme da oni misle da je taj spor relativno čist, da će se ta izgubljena dobit odnosno šteta vrlo lako dokazati i ishod ove utakmice je zapravo unaprijed određen”, navodi Zdenko Adrović, direktor Hrvatskog udruženja banaka.

Za bivšeg ministra finansija Hrvatske Borisa Lalovca koji je osmislio Zakon o konverziji duga nema sumnje da Hrvatska spor dobija, ali i da bi ga trebalo voditi pred Evropskim sudom u Luksemburgu.

Scenario po kome bi banka, na štetu države i građana, spor dobila ni u Efektivi ne vide kao realan i dodaju da je to taktika banaka da od države izvuku olakšice ili izmjene zakonskih propisa.

“Apsurdno je to vjerovati da recimo jedna Unicredit banka koja je izgubila spor u svojoj matičnoj zemlji, u Austriji je vrhovni sud poništio jedan kredit u švajcarskim francima, da se nada uspjehu u drugoj zemlji”, navodi Dejan Gavrilović.

eKapija

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *