Pezos i kanadski dolar ojačali prema dolaru nakon predsjedničke debate u Americi

Dodajte komentar

Kurs dolara u utorak se zadržao iznad najnižih nivoa prema jenu u zadnjih mjesec dana, no pod većim je pritiskom bio u odnosu na meksičku i kanadsku valutu nakon što je u prvoj debati američkih predsjedničkih kandidata Hillary Clinton bila bolja od Donalda Trumpa.

Japanski jen u takvom je ozračju u jednom trenutku skliznuo 0,4 posto prema dolaru, da bi u kasnijem trgovanju ipak nadoknadio dio gubitaka. Dolarom se tako trgovalo po 100,54 jena, što znači da je ojačao za 0,23 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Meksička valuta bila je, pak, najveća dobitnica, poskočivši čak dva posto prema dolaru, na 19,515 pezosa za dolar, i na putu je najvećeg dnevnog dobitka od februara. Time se stabilizovala u odnosu na rekordno niske nivoe prema američkom dolaru od oko 19,92 pezosa, koje je u ranijoj trgovini zabilježila jer postoji bojazan da bi Trumpova pobjeda mogla ugroziti meksički izvoz u SAD, njihovo najveće pojedinačno izvozno tržište.

U takvoj atmosferi ojačao je i kanadski dolar prema američkom dolaru jer Kanada, kao i Meksiko, imaju bliske trgovinske odnose sa Sjedinjenim Državama i članice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Takođe, na strani dobitnika bile su i australijska i novozelandska valuta, ojačavši za 0,4 posto prema američkom dolaru.

Kurs eura prema dolaru stagnirao je, pak, na 1,1247 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *