Mega utaja – traže podatke o 45.000 klijenata

Dodajte komentar

Francuske poreske vlasti zatražile su od Švajcarske da dostavi informacije o oko 45.000 bankarskih računa, u sklopu istrage povodom utaje poreza, piše Parizjen.

Švajcarska banka UBS saopštila je u julu da su joj domaće vlasti zatražile informacije o klijentima nakon što je Francuska u maju uputila zahtjev za međunarodnu administrativnu pomoć, prenosi agencija Frans pres.

Zahtjev se odnosi na informacije o bivšim i aktuelnim klijentima banke koji žive u Francuskoj, i to na period od 2006. do 2008. godine.

Francuski list Parizjen je objavio odlomke iz pisma koje su francuske poreske vlasti uputile 11. maja, a u kom pozivaju na otkrivanje imena vlasnika preko 45.161 različitih bankarskih računa.

Aktive navedenih klijenata premašuju 11 milijardi švajcarskih franaka (11 milijardi dolara), što bi moglo da prouzrokuje manjak od sedam milijardi dolara u francuskom budžetu“, navodi se u tom pismu.

Francuske vlasti su, kako se dodaje u pismu, identifikovale 4.782 računa i traže informacije o vlasnicima dodatnih 40.379 računa.

Francuska je otvorila istragu protiv UBS-a nakon što su bivši radnici te banke otkrili da je UBS kreirala sistem dvojnih računa kako bi prikrila kretanje kapitala u Švajcarskoj između 2014. do 2012. godine.

UBS, međutim, negira takve optužbe.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *