Turizam: Crna Gora i Grčka “iskoristile” probleme Turske

Dodajte komentar

Hrvatski “Poslovni dnevnik” donosi analizu turističke sezone na Balkanu, prema kojoj Hrvatska, Grčka i Crna Gora mogu biti zadovoljne.

Nekada najuspješniji, turski turizam očekivano je pretrpio udar ove godine, s gubicima između osam i deset milijardi dolara.

S druge strane, terorističke prijetnje Turskoj, “iskoristile” su Grčka, Hrvatska i Crna Gora.

Grčko udruženje organizatora putovanja procijenilo je da će do kraja godine Grčku posjetiti 27,5 miliona ljudi, što je dobra brojka imajući u obzir izbjegličku krizu i nedavna ekonomska previranja u toj zemlji.

“Grubo se može reći da se ove godine do kraja avgusta u Hrvatskoj odmaralo gotovo devet odsto više gostiju nego lani, a Crna Gora bilježi još snažniji rast u avgustu”, piše dnevnik.

Prema procjenama Centralne banke, u prvih sedam mjeseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 miliona eura turističkog prihoda, 15 miliona više nego prošle godine, a dobar je buking i za postsezonu, navode iz Nacionalne turističke organizacije.

Pritom se mijenja i struktura gostiju, uz rast prometa iz evropskih zemalja, pa je 54 odsto porastao broj gostiju iz Holandije, 42 odsto iz Velike Britanije, Španaca je 55 odsto više.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *