Socijaldemokrate obećavaju smanjenje poreza

Dodajte komentar

Socijaldemokrate (SD) će, ukoliko dođu na vlast, reformisati poreski sistem primjenom progresivnog oporezivanja dohotka i imovine u cilju snažnijeg privrednog rasta i očuvanja konkurentnosti crnogorske ekonomije, najavio je potpredsjednik te partije Damir Šehović.

Reformom poreskog sistema želimo da stvorimo ambijent za pošteniju i pravedniju raspodjelu stvorenog. Reforma podrazumijeva poreski sistem koji će biti koncipiran tako da očuva konkurentnost ekonomije, ali i da rastereti građane i preduzetnike, da plaćanje poreza bude u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika, kao i da oni koji zarađuju manje plaćaju manji porez“,  kazao je Šehović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Poreska politika, kako je istakao, neće biti razlog za produbljivanje, nego za smanjivanje raslojavanja u društvu.

Sve to se obezbjeđuje primjenom progresivnog oporezivanja dohotka i imovine. U prvoj godini mandata ćemo promijeniti način oporezivanja dohotka i imovine, istakao je Šehović. Najavio je da će SD smanjiti stopu poreza na dohodak građanima za sva ispodprosječna primanja za 20 odsto, a povećati za iznadprosječna primanja deset odsto i uvesti takozvani neoporezivi dio dohotka.
To će za rezultat imati pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka, tako da će porast svih ispodprosječnih zarada već u prvoj godini mandata biti oko deset odsto“, objasnio je Šehović.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *