Vujanović potpisao zakon o “švajcarcima”

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović juče je potpisao izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure koji su poslanici usvojili prije deset dana.

Predsjednik je to uradio samo nekoliko dana nakon što su ga iz austrijske Adiko banke (bivše HAAB) kojaje davala ove kredite, dopisom upozorili da su zabrinutu zbog zakona kojije usvojio parlament i najavili da će tražiti odštetu i međunarodnu arbitražu, piše Pobjeda.

Zakon koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DF-a Nebojša Medojević omogućava i svim građanima koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena da mogu da ih konvertuju po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje. Dogovor oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio korigovane amandmane DPS-a. Sastavni dio zakona postao je amandman DPS-a, koji se odnosi na to da se klijentima ne obračunava zatezna kamata. Dogovoreno je i da Heta ne može obračunavati kamatu.

Adiko banka koja je nezadovoljna usvojenim zakonom, najavila da će tužiti državu Crnu Goru i tražiti međunarodnu arbitražu zbog pretrpljene štete.

Nova rješenja primorala bi banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali u eure ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate. Ako amandmani stupe na snagu u formi zakona Adiko banka će uz podršku vlasnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Advent International biti primorana, shodno Sporazumu o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, da upotrijebi sva pravna sredstva i zatraži punu odštetu kazali su u banci. Naveli su da planiraju da ulože žalbu na osnovni Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima koji je usvojen 2015. godine i koji je, kako tvrde, izazvao štetu banci u Crnoj Gori u iznosu višem od 10 miliona eura.

Adiko banka najavila je da će i od Ustavnog suda Crne Gore tražiti mišljenje o ovom zakonu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *