Banka koja će protjerati dolar

Dodajte komentar

Moskva i Teheran aktivno rade na osnivanju zajedničke banke koja bi vršila operacije u nacionalnim valutama, prenose ruski mediji.

Prema riječima Bahrama Amirahmadiana koji je bio na čelu “Rusko-iranskog društva”, odluka o osnivanju banke dogovorena je prošle godine, ali su zapadne sankcije uvedene Iranu bile glavna prepreka za otvaranje banke.

Naravno, mogućnost otvaranja ruskih banaka u Iranu je veoma važna i to je atraktivna tema, jer se tako može proširiti i poboljšati ekonomska saradnja”, rekao je Amirahmadin, dodajući da bankarski saradnja između dvije zemlje ima dugu istoriju.

Prema njegovim riječima, Moskva i Teheran žele da obavljaju svoje trgovinske poslove isključivo u nacionalnim valutama, ali taj plan tek treba da se realizuje.

Trenutno, sve bankarske operacije između Rusije i Irana se sprovode u dolarima ili eurima. To je vrlo neprijatno, jer su sve transakcije pod kontrolom centralinih banaka ili EU ili SAD”, rekao je Amirahmadian.

Dodao je da ruska rublja može mnogo da ojača na iranskom tržištu i tako postane atraktivna valuta.

Nadam se da će tako biti i sa iranskim rialom u Rusiji”, rekao je on.

Trgovina između Rusije i Irana trenutno iznosi oko 5 milijardi dolara i realizuje se uglavnom posredno, preko zemalja kao što su Kipar i UAE.

Treba napomenuti i činjenicu da je trgovina dvije zemlje porasla 70 odsto od 2015. godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *