Veliki borac protiv korupcije pritvoren zbog velike korupcije

Dodajte komentar

Više od 120 miliona eura u gotovini nađeno kod visokog zvaničnika za borbu protiv korupcije u Rusiji, kome je određen pritvor zbog „velike korupcije“, saopštile su vlasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o tom slučaju i dodao da je borba protiv korupcije težak proces.

Dmitrij Zaharčenko, šef Odjeljenja za borbu protiv ekonomskog kriminala, povezanog s Ministarstvom unutrašnjih poslova, u subotu je pritvoren pod optužbom za korupciju i zloupotrebu položaja.

Istražitelji su u petak u stanu njegovih rođaka i u njegovom automobilu našli novčanice ukupne vrijednosti veće od 120 miliona eura u raznim valutama.

Ruski mediji su objavili snimke stotina svežnjeva novčanica nagomilanih u kartonskim kutijama i plastičnim vrećama.

Po izvorima bliskim službi bezbjednosti, prenosi list Novaja Gazeta, hapšenje Zaharčenka povezano je s hapšenjem kriminalnog bosa Zaharija Kalačova prije nekoliko mjeseci.

Više zvaničnika Ruskog istražnog komiteta, zaduženog za glavne krivične istrage u Rusiji, uhapšeno je u julu pod sumnjom da su zatvorili oči pred aktivnostima tog „kuma kriminalne grupe“, u zamjenu za mito od milion dolara.

Dmitrij Zaharčenko je tokom saslušanja u sudu u subotu demantovao svoju povezanost s organizovanim kriminalom, navodeći da nađeni novac ne pripada njemu, ali odbijajući da kaže odakle mu je došao.

Po listu Novaja Gazeta, to je novac od pronevjere više od 350 miliona eura prilikom rasformiranja banke Nota koju je ruska centralna banka zatvorila novembra 2015. godine.

Broj spektakularnih hapšenja visokih ruskih zvaničnika zbog korupcije je porastao posljednjih mjeseci, a stručnjaci ocjenjuju da je to u okviru reorganizacije bezbjednosnih službi, koje su nekad i u međusobnom sukobu.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *