Šta je etično bankarstvo i koji su njegovi principi?

Dodajte komentar

Etična banka ili etično finansiranje je poznato kao društvena, alternativna i održiva banka ili način finansiranja, koja se bavi društveno korisnim i okolišnim utjecajima svojih investiranja.

Podrazumijeva etično tj. društveno odgovorno finansiranje, čiji je cilj održivi razvoj društvene zajednice gdje profit nije sam sebi cilj. Podstiče fer trgovinu, etičnu potrošnju i razvoj društvenih preduzeća.

Poslovanje etičnih banaka je regulisano na isti način kao tradicionalno konvencionalno bankarstvo, ali su ciljevi različiti jer finansiranje podrazumijeva veću transparentnost i uticaj na društvo i okolinu kroz projekte koji su finansirani, često s vrlo malim profitom.

Poseban značaj etične banke su dobile nakon kraha bankarskog tržišta i svjetske finansijske krize, te pritiska na konvencionalne banke zbog učešća u društveno neodgovornom ponašanju u poslovanju koje je dovelo do finansijskog kraha. Neprofitne organizacije, pojedinci, kompanije koje vjeruju u održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje, te zaštitu okoline su uobičajeno vlasnici ili dioničari etičnih banaka. Finansiranje se vrši na bazi analize projekata koji su održivi, imaju pozitivan uticaj na razvoj društva kroz finansiranje proizvodnje, inovacija, usluga, malih srednjih poduzeća koji nisu mogli svoj razvoj finansirati putem redovnih komercijalnih kanala.

Tbl.1 Etično rangiranje banaka prema njihovom uticaju na izgradnju i razvoj društva

U Tbl. 1 prikazana je rang lista banaka koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su ocijenjene za etičnost u poslovanju prema sljedećim kriterijima:

  • Izvještaj o uticaju na okolinu;
  • Neodgovorno kreditiranje;
  • Politička donacije-postoje li ili ne u bankarskom poslovanju;
  • Postojanje i pridržavanje etične investicione politike;
  • Pravni status,
  • Kritikovanje drugih;
  • Bojkot;
  • Postojanje etične akreditacije.

Ukupan zbir rezultira Etičnim Indeksom Banke koji je podijeljen u tri grupe:

Premiumvisok nivo etičnosti u poslovanju

Medium srednji  nivo

Nizak nivo primjene etike u poslovanju

Ovakav način ocjene banaka, vrlo precizno usmjerava fizičke i pravne osobe na poslovanje sa visoko rangiranim poslovnim subjektima. Takođe, podiže nivo svijesti kod jednih i drugih o neophodnosti uvođenja i poboljšanja principa etičnosti u poslovanju.

U svijetu postoji mnogo banaka koje posluju po navedenim principima. Npr. u Danskoj su to: Andelskassen Oikos, Arbejdernes Landsbank, Dragsholm Sparekasse, Folkesparekassen, Merkur Andelskasse.

Njemačka: GLS bank, EthikBank, Triodos Bank, Umweltbank.

Velika Britanija: Charity Bank, Ecology Building Society, Islamic Bank of Britain (Al Rayan Bank), Reliance Bank, Shared Interest, Triodos Bank, Unity Trust Bank.

AustrijaEthikBank,

BelgijaTriodos Bank,

FrancuskaCrédit coopératif,  NEF

MađarskaMagNet Bank,

ItalijaBanca Etica,

HolandijaASN Bank, Triodos Bank,

NorveškaCultura Bank,

ŠvedskaJAK members bank, Ekobanken,

ŠvicarskaAlternative Bank Schweiz.

Alternativni izvori finansiranja stiču sve veću pažnju u svijetu zbog principa po kojim posluju: etičnosti, finansiranja razvoja društvenih preduzeća, ekološki prihvatljivih projekata, te ističući ulogu investicionih sredstava kao promotera održivog razvoja zajednice, a ne načina za sticanje profita koji je sam sebi svrha.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *