Kijev izgubio 15 milijardi dolara u trgovinskom ratu sa Moskvom

Dodajte komentar

Zatvaranje ruskog tržišta za ukrajinska preduzeća nanijelo je Ukrajini gubitak od najmanje 15 milijardi dolara, izjavio je danas predsjednik te zemlje Petro Porošenko.

Agresivno zatvaranje ruskog tržišta je bilo ekonomski šok za Ukrajinu. Izgubili smo na desetine ili čak stotine hiljada radnih mjesta, a ova ekonomska agresija je ključni razlog pada životnog standarda”, rekao je Porošenko u godišnjem obraćanju u ukrajinskom parlamentu.

Kako je dodao, praktično jedna trećina ukrajinskog izvoza otpada na rusko tržište, ali je trenutno taj procenat u padu, prenosi Raša tudej.

Udio Rusije u ukrajinskom izvozu trenutno iznosi devet procenata i opada”, kazao je Porošenko.

Moskva i Kijev su trgovali u skladu sa sporazumom o slobodnoj trgovini sklopljenom između članica Zajednice nezavisnih država prije stupanja na snagu sporazuma o zoni slobodne trgovine između EU i Ukrajine u januaru ove godine.

Nakon toga, predsjednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret kojim je od početka ove godine suspendovan sporazum o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom.

Zvanični Kremlj je, takođe, zabranio uvoz hrane iz Ukrajine kao odgovor na pridruživanje Kijeva antiruskim sankcijama, navodi RT. Kao kontrameru, Ukrajina je od 10. januara ove godine zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz Rusije.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *