Societe Generale: Američka ekonomija je blizu propasti

2 komentara

Jedino što sprečava SAD da padnu u recesiju je običan potrošač, ali američka ekonomija ne može još dugo da ostane na površini, izjavio je u svom obraćanju klijentima analitičar banke „Societe Generale“ Albert Edvards, piše „Biznis insajder“.

Prema riječima analitičara, ekonomija SAD je tako usporena, da je blizu propasti, dok sniženje investicija u proizvodnju i profit ukazuje da recesija nije daleko. Jedino što SAD drži na površini je nivo potrošnje koji čini približno 70 odsto BDP-a, prenosi Sputnjik.

Prema prognozama Edvardsa, SAD ubrzo mogu da izgube i taj pozitivan parametar.

Jedini koji ne daje Americi da padne u recesiju je američki potrošač. Teško da se može reći da je potrošnja pokretač ekonomije. Amerika sve više liči na drvenu štaku koju su oglodali termiti i koja škripi pod teretom ekonomije. Ekonomsko ozdravljenje se očigledno bliži kraju“, smatra on.

Analitičar je uporedio trenutno ekonomsko stanje u SAD sa situacijom 2007. godine, od prije finansijske krize, kada je samo potrošnja čuvala ekonomiju od recesije. Na kraju krajeva, nedostatak investicija i usporavanje tržišta rada pogodili su tada i potrošače i BDP je pao.

Edvars upozorava da će rast inflacije u SAD uskoro da počne da troši resurse potrošača što će samo da pogorša situaciju.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • hehehe SoGen izgleda se kladio na opciju koja realno je daleko od stvarnosti… Kako bjese ime onog nesrecnog brokera, R. Kerviel (2009), koji je postupao po slicnim analizama pa su onda preko njegovih ledja naplacivali nezanje izvrsnih direktora zagrezlih u politici, jer u Francuskoj bankari su prije svega politicari a tek onda mozda trebaju da poznaju struku. A to je sustina ukupnog biznis modela SoGen-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *