Prva plutajuća sunčana elektrana u Japanu

Dodajte komentar
Ilustracija

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, na vještačkom jezeru za navodnjavanje pokraj grada Fukuoke u Japanu postavljena je plutajuća sunčana elektrana snage 300 kW.

Elektrana se sastoji od 1200 fotonaponskih modula i ujedno je prva takva u japanu opremljena mikroinverterima, a u pogon je puštena u julu 2016. godine. Istovremeno, radi se o svojevrsnom pilot-projektu jer zbog prostornih i geografskih ograničenja u Japanu baš i nema mnogo mjesta za postavljanje sunčanih elektrana na tlu. No, širom Japana ima više od 190 000 vještačkih jezera namijenjenih navodnjavanju poljoprivrednih površina, ponajviše za rižina polja.

U najvećem broju slučajeva, riječ je o energetskim postrojenjima kojima upravljaju jedinice lokalne samouprave, čime se ujedno snižavaju troškovi njihovog pogona i održavanja.

Radi se o uređajima koji omogućavaju još veću iskoristivost Sunčeve energije i čija je učinkovitost veća za 10% u odnosu na uobičajena rješenja, zahvaljujući činjenici što se pretvaranje istosmjerne u izmjeničnu struju ostvaruje na svakom modulu zasebno, prenosi Croenergo.eu.

Uz to, takvo je rješenje zbog mnogo nižeg napona mnogo sigurnije u primjeni u plutajućim sunčanim elektranama jer se značajno smanjuje mogućnost električnog udara u vlažnom i vodenom okruženju. Inače, opremu za plutajuću sunčanu elektranu isporučila je francuska kompanija Ciel et Terre, koja je u Japanu, u prefekturi Chiba već izvela jednu takvu elektranu i to snage 13,4 MW. Proizvedena električna energija isporučivaće se elektroenergetskoj kompaniji Kyushu Electric Power Company uz ‘feed-in’ tarifu u sljedećih 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *