Coface: Top 500 kompanija centralne i istočne Evrope

Dodajte komentar

Međunarodna bonitetna kuća Coface objavila je osmu godišnju listu sa 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi koje su prošle godine povećale promet 4,2 odsto na skoro 593 milijarde eura i ostvarile rast neto profita za 26,9 milijardi eura (73,7 odsto).

Najveće kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima nema crnogorskih, i dalje su važni poslodavci u regionu. Od ukupne radne snage u regionu 4,3 odsto je zaposleno u kompanijama u Top 500 CIE, što ima pozitivan efekat na stopu nezaposlenosti, navedeno je u izvještaju.

Poljska je najveća ekonomija u regionu i ukupno je 167 njenih kompanija na listi, iako devet manje nego u 2014. Češka ima 71 kompaniju na listi, Mađarska 69, Rumunija 63, Slovačka 45, Litvanija 20, a Bugarska 17. Slovenija ima 15 kompanija na Top 500 listi, Hrvatska 13, Srbija i Letonija po osam, a Estonija četiri.

Razvoj na listi 500 najboljih kompanija ilustruje ekonomske uslove u prethodnoj godini a ona je bila uspješna. Ekonomijama je pogodovao rast domaće potražnje usljed rastuće privatne potrošnje, čemu je doprinio i pad nezaposlenosti, kao i rast plata i povećanje investicija u većini ekonomija, rekla je regionalna direktorica Cofacea Katarzina Kompovska.

TOP 500 kompanija sa liste Coface pogledajte ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *