Cijene nafte na nizbrdici

Dodajte komentar

Cijene nafte su se ponovo našle na nizbrdici na trgovanju u Aziji, na šta su uticali jak dolar i izjava iranskog ministra za naftu Bidžana Zanganeha. Zanganeh je rekao da njegova zemlja planira da podiže proizvodnju “crnog zlata”, što je pojačalo zabrinutost na tržištu preplavljenom naftom.

Američka “laka” nafta WTI oslabila je za jedan cent, na 46,34 dolara za barel, a sjevernomorska nafta “brent” se spustila za šest centi, na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Zanganehova izjava, koju je sinoć prenijela iranska državna novinska agencija, dodatno je pojačala skepticizam u pogledu mogućeg postizanja dogovora između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije na neformalnom sastanku u septembru, kojim bi se podstakle cijene ove sirovine.

Zanganeh je rekao da Iran mora da poveća proizvodnju nafte kako bi povratio tržišni udio koji je izgubio dok je bio pod višegodišnjim međunarodnim sankcijama, ukinutim u janauru ove godine.

Prema navodima iranske agencije, ministar je kazao da se Iran bori da podigne proizvodnju, koja sada iznosi 3,8 miliona barela dnevno, na preko četiri miliona barela, budući da su sankcije uklonjene.

Jačanje dolara je intenziviralo muke sa naftom”, izjavio je Džefri Heli, viši tržišni analitičar na platformi za trgovanje valutama Oanda.

To će zajedno sa rastom skepticizma u pogledu sposobnosti OPEK-a da donese odluku o značajnom smanjenju proizvodnje, uticati na dalje osipanje cijena na današnjem azijskom trgovanju”, rekao je on za Frans pres.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *