Top 5 najbogatijih ruskih porodica

Dodajte komentar
Mihail Gucerijev

Na novoj listi najbogatijih porodica Rusije prema listu „Forbs“, kao i godinu dana ranije, prvo mjesto zauzela je porodica Gucerijev.

Porodica osnivača grupe BIN Mihaila Gucerijeva se našla na vrhu liste najbogatijih porodičnih klanova Rusije u 2016. godini sa imovinom od 9,8 milijardi dolara, navodi „Forbs“.

Na drugom mjestu se našla porodica Arkadija Rotenberga koji je zaradio milijarde od saradnje sa „Gaspromom“. Ukupno bogatstvo porodice se procjenjuje na 2,8 milijarde dolara.

U prvu trojku su ušla i braća Aleksej i Dmitrij Ananjev, kojima pripada „Promsvjazkapital“, sa bogatstvom od 2,8 milijardi dolara. Na četvrtom mjestu je porodica jednog od vlasnika banke „Rusija“ Nikolaja Šamalova, čiji mlađi sin 34-godišnji Kiril Šamalov je ove godine po prvi put ušao u top 200 najbogatijih biznismena Rusije zauzevši 64 mjesto i postavši najmlađa osoba na spisku. Ukupno bogatstvo porodice se procjenjuje na 2,4 milijarde dolara.

Petorku najuspješnijih porodičnih dinastija zatvaraju Šajmijevi. Ajrat i Radik Šajmijev, sinovi prvog predsjednika Tatarstana Mintimera Šajmijeva, najbogatiji su ljudi u toj republici, naveo je list. Bogatstvo porodice se procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *