Propao TTIP – najveći trgovinski ugovor između SAD i Evrope ikada

Dodajte komentar

Njemački ministar ekonomije i vicekancelar Sigmar Gabriel rekao da su razgovori o transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) između EU-a i SAD-a propali.

Pregovori sa SAD-om su, u stvari, propali, jer Evropljani nisu htjeli udovoljiti američkim zahtjevima”, rekao je Gabriel prema transkriptu intervjua koji je na njemačkoj televiziji ZDF objavljen u nedjelju, prenosi Reuters.

U ovom području, stvari se ne razvijaju“, rekao je o pregovorima vicekancelar i predsjednik koalicionih socijaldemokrata (SPD).

Gabriel je nakon izvještaja New York Timesa rekao da se u 14. rundi pregovora obje strane nisu složile o jednom dijela poglavlja od ukupno 27, o kojem se raspravljalo. Gabriel je pregovore o TTIP-u poredio sa sporazumom postignutim između EU- i Kanade, koji je, po njegovom mišljenju pošteniji za obje strane.

SAD i EU su o TTIP-u inače pregovarali tri godine, a obje strane su željele da ove godine završe pregovore, ali postoji niz neslaganja.

Pregovori o sporazumu već dugi niz godina se vode u tajnosti. U maju ove godine, međunarodna ekološka organizacija Greenpeace poslala je dokumente njemačkim medijima, koji su dali uvid u sadržaj pregovora. Dokumenti su otkrili pritiske SAD-a. Washington je također prijetio prekidom olakšanog izvoza evropskih automobila na američko tržište ako EU ne privoli na veći uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda. Iz dokumenata također proizilazi da SAD ne želi uzeti u obzir želju EU da isključi iz sporazuma ISDS mehanizam, po kojem bi velike korporacije pred svojim sudovima tužile države članice kada ugrožavaju njihove interese svojim vlastitim zakonima.

Osim toga, tzv. princip predostrožnosti, koji trenutno vrijedi u EU-u i omogućava proizvode koji dokazano ne škode ljudima i životnoj sredini, bio bi zamijenjen u SAD-u načelom rizika. Prema ovom principu u Evropi bi se našli sporni i u brojnim evropskim zemljama zabranjeni genetski modificirani organizmi (GMO), dok se ne dokaže da su štetni. Greenpeace upozorava da bi Evropi nakon zaključenja sporazuma prijetili mnogo niži ekološki standardi od onih koji važe sada.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *