Potpisan akcionarski ugovor sa A2A

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisao je danas u ime Vlade akcionarski ugovor između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG).

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su novi akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra ove godine, potpisali Kavarić i Oreste Bramanti u ime A2A.

Nakon što ga je usvojila Vlada, novi akcionarski ugovor je u julu dobio podršku i crnogorskog parlamenta. Akcionarski ugovorom u EPCG u potpunosti su zaštićeni svi interesi Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, koji će realizovati EPCG bez državnih garancija“, navodi se u saopštenju.

Ustanovljeno je, kako je objašnjeno, pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A u obavezi da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima.

Država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor. Takođe, A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih“, rekli su iz ministarstva.

U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora ili njegovog isteka, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona EUR u sedam godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država, a prevashodno odluke u vezi sa drugim blokom TE“, dodaje se u saopštenju.

Iz ministarstva su dodali da A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *