Odbor za ekonomiju podržao izmjene zakona o “švajcarcima”

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji je podnijela grupa poslanika.

Za usvajanje predloženih izmjena i dopuna, koje je podnijelo 39 poslanika, glasalo je sedam članova Odbora od 11 prisutnih. Članovi Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu se izjašnjavali.

Predlagač Predloga izmjena i dopuna Zakona i poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, rekao je da se radi o tekstu koji nije dobio potrebnu većinu krajem jula u Skupštini, jer je za usvajanje nedostajao jedan glas.

On je saopštio da je zbog određenih razlika u efektima primijenjene metodologije na obračune različitih vrsta kredita organizovan sastanak u Ministarstvu finansija na kojem su predstavnici Centralne banke (CBCG), klijenata, njihovi pravni savjetnici i sudski vještak pokušali da dođu do zajedničkog stava, kako bi se zakon jendoglasno usvojio.

Prema mojim informacijama, na tom sastanku je došlo do pojašnjenja određenih pozicija i predstavnici CBCG nijesu imali nikakav konkretan prigovor na stavove koje je na tom sastanku iznio sudski vještak oko primjene metodologije. Nakon toga je CBCG poslala svoje mišljenje. Stav sudskog vještaka je da on smatra da su prmjedbe CBCG netačne i neodržive“, rekao je Medojević.

On je naveo da će DF stati iza stavova klijenata i njihovih pravnih zastupnika i sudskog vještaka.

Skupština bi o predloženim izmjenama i dopunama trebalo da raspravlja sjutra.

Očigledno da ne možemo doći do tog jedinstva i da ćemo morati donositi političke odluke. Već sada jasno vidimo da neće biti jedinstveno glasanje i da će DPS stati iza stavova CBCG koje ne prihvataju klijenti“, dodao je Medojević.

On smatra da do jedinstvenog stava nije došlo zbog ogromnog pritiska „jedne komecijlane banke i slabosti CBCG koja nije izdržala te pritiske“.

Skupština krajem jula nije u načelu usvojila predložene izmjene i dopune zakona, koji je podnio Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas. Nakon toga je dogovoreno da se krajem avgusta zakaže sjednica na kojoj će se izglasati izmjene i dopune Zakona, ali da se prije toga obave konsultacije svih uključenih strana.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala Hypo Alpe Adria banka (HAAB), a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

HAAB, sada Addiko bank, je prenijela na faktoring kompaniju Heta određeni broj potraživanja.

Medojević smatra da je besplatni prenos tih potraživanja bez nadoknade trećem licu i način na koji se Heta ponaša u komunikaciji sa dužnicima predmet za specijalnog tužioca.

Način na koji Heta postupa sa klijentima je klasično zelenašenje, reketriranje i ima sve elemente organizovanog kriminala“, tvrdi Medojević.

Predstavnik CBCG, Darko Bulatović, rekao je da vrhovna monetara institucija koncept predloženih izmjena i dopuna ničim nije dovodila u pitanje.

Od predlagača su došli amandamni na predložene izmjene i dopune i oni su suštinski promijenile koncept primjene zakona, time što smo ušli u opasnost da bi primjenom amandmana došli u situaciju da imamo neravnopravan položaj korisnika kredita u odnosu na one koji su potpisali ugovor o konverziji i koji vraćaju po tom ugovoru svoje obaveze“, objasnio je Bulatović.

Ta ključna opasnost, kako je naveo, nije otklonjena.

Ukazujemo da CBCG potpuno stoji iza toga da takav način rješavanja stvari dovodi u neravnopravan položaj one koji su već potpisali ugovore i kojima su konvertovani krediti u odnosu na one koji nijesu uspjeli da odgovore dinamici vraćanja tih kredita“, dodao je Bulatović.

U CBCG su, kako je rekao, saglasni u dijelu da se primjenjuje jedinstvena fiksna kamatna stopa od 8,2 odsto na sve kategorije kredita.

U Heti imate 15 kredita koji čine više od 80 odsto ukupnog portfolia kod te institucije. To su višemilionski krediti i oni po svojoj prirodi nijesu krediti za rješavanje stambenih pitanja“, dodao je Bulatović.

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, je rekao da su za tu partiju validni stavovi CBCG kao regulatora na tržištu i kao subjekta koji će obavljati nadzor nad ovim zakonskim tekstom.

Trebalo bi da čujemo vještaka i u vezi toga da li ima kredita koji su uzimani u švajcarcima za neke špekulativne radnje“, rekao je Jelić.

On je naveo da će DPS predložiti amandmane kojima će pokušati da ispravi diskriminacije u predloženom zakonu.

Poslanik Bošnjačke partije, Almer Kalač, smatra da je to pitanje moglo odavno da se riješi i da će podržati predložene izmjene.

Totalno je neprihvatllivo da neko ko je uzeo kredit i godinama uredno vraća rate, nakon određnog broja godina njegov dug iznosi mnogo više nego što je to glavnica plus kamata“, kazao je Kalač.

Medojević je saopštio da franci nijesu došli u Crnu Goru i da se radi o falsifikatu finansijske dokumentacije.

Heta je morala da plati te kredite HAAB-u. Kako je HAAB prenijela bez nakoknade kredite nekoj trećoj firmi, jer je sad Heta u vlasništvu ogromnih kolaterala. U ovom momentu Heta ima stotine miliona EUR imovine crnogorskih građana za koji nije platila ni centa, a dobila je na poklon od HAAB-a“, rekao je Medojević.

On je kazao da ne može da vjeruje da kolege iz DPS-a prave „takvu političku grešku“.

Kada vi centrirate, šta treba sada mi da radimo, da se sklonimo i ne damo gol? Mi ćemo sjutra da damo više političkih golova, ali ne zbog naše želje nego nam vi nabacujete centaršuteve. Koliko god golova budemo mogli da damo – daćemo, napunićemo vam mrežu do vrha“, poručio je Medojević.

Jelić je podsjetio da su predstavnici DPS-a na glasanju u julu u Skupštini bili uzdržani.

Niti ćemo vam mi nabacivati lopte, niti ćete vi davati golove. Vi nemate napad, vaš napad je nikakav, a odbrana vam je potpuno šuplja“, zaključio je Jelić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *