Fuggerei – grad u kojem godišnja stanarina košta manje od euro

Kada bi vam neko rekao da postoji gradić u kojem godišnja stanarina košta samo 88 centi, vjerovatno biste pomislili da se šali. A kada bi još tome dodao da se mjesto nalazi u Njemačkoj, pomislili biste da je poludio.

No, takvo mjesto zaista postoji, a riječ je o Fuggereiju, jednom od najstarijih svjetskih kompleksa socijalnog stanovanja, dijelu bavarskog grada Augsburga, piše Večernji list.

Fuggerei je izgradio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih Njemaca, investirajući u izgradnju 10.000 guldena između 1514. i 1523. godine. Stanovnici su većinom bili radnici, a od 1681. do 1694. godine u Fuggereiju je stanovao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta. Stanovnici i danas plaćaju istu stanarinu kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi.

Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja tolike su da se na useljenje čeka oko četiri godine, a da bi neko uopšte ušao na listu, mora ispunjavati i neke uslove. Osoba koja želi da joj Fuggerei bude dom mora biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika ovog mjesta očekuje se i da svojim radom i životom doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, zvonara crkve ili vrtlara.

Poslovni

Check Also

Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

Investitori su povukli prošle sedmice rekordnih 380 miliona dolara iz italijanskih fondova kapitala strahujući od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *