Fuggerei – grad u kojem godišnja stanarina košta manje od euro

Kada bi vam neko rekao da postoji gradić u kojem godišnja stanarina košta samo 88 centi, vjerovatno biste pomislili da se šali. A kada bi još tome dodao da se mjesto nalazi u Njemačkoj, pomislili biste da je poludio.

No, takvo mjesto zaista postoji, a riječ je o Fuggereiju, jednom od najstarijih svjetskih kompleksa socijalnog stanovanja, dijelu bavarskog grada Augsburga, piše Večernji list.

Fuggerei je izgradio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih Njemaca, investirajući u izgradnju 10.000 guldena između 1514. i 1523. godine. Stanovnici su većinom bili radnici, a od 1681. do 1694. godine u Fuggereiju je stanovao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta. Stanovnici i danas plaćaju istu stanarinu kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi.

Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja tolike su da se na useljenje čeka oko četiri godine, a da bi neko uopšte ušao na listu, mora ispunjavati i neke uslove. Osoba koja želi da joj Fuggerei bude dom mora biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika ovog mjesta očekuje se i da svojim radom i životom doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, zvonara crkve ili vrtlara.

Poslovni

Check Also

U Baru obilježena još jedna “Maslinijada” (foto, video)

Danas je u Baru organizovana sedamnaesta po redu “Maslinijada”. Veliki broj posjetilaca i učesnika, dokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *