Cipras: Štednja je dovela Evropu na ivicu raspada

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da će tražiti dalje smanjenje grčkog duga i ublažavanje oštrih mjera štednje koje, kako je kazao, diktira Njemačka.

Cipras je naveo da budžetski višak Njemačke s jedne strane i nastavak rekordne nezaposlenosti na jugu Evrope s druge strane nisu prihvatljivi.

Ne može Berlin da bude neka vrsta evropske štedionice i da bilježi budžetski višak dok je jug Evrope pogođen rekordnom nezaposlenošću“, istakao je Cipras u razgovoru za atinski list Realnews.

Ako se tako nastavi, vidjećemo još neugodnih rezultata referenduma i izbora u Evropi“, rekao je Cipras.

Prema njegovim riječima, dogma štednje je dovela Evropu na „ivicu raspada“.

Cipras je pozvao severne zemlje članice EU da pruže finansijsku potporu problematičnom jugu u borbi protiv nezaposlenosti.

Grčki premijer je ponovio poziv Njemačkoj za isplatu ratne odštete za vrijeme nacističke okupacije.

To je pitanje časti za državu. Grčka neće povući svoje zahtjeve“, istakao je Cipras.

Grčka vlada traži između 269 i 332 milijarde eura za štetu koju je Njemačka uzrokovala tokom Drugog svjetskog rata. To uključuje materijalnu štetu i odštetu za ratne zločine, kao i za zajmove koje je Grčka pod prisilom morala da odobri Trećem Rajhu, a koji nikada nisu vraćeni.

Pitanje ratne reparacije snažno se obnovilo 2010. kada je Grčka potonula u dužničku krizu i bila primorana da zatraži spasonosne zamove od Evropske unije u kojoj Njemačka obavlja ulogu strogog povjerioca.

Njemačka vlada odbija da otvori to pitanje i tvrdi da je ono politički i pravno riješeno u procesu ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *