Evropske berze pale u iščekivanju govora Jenet Yellen

Dodajte komentar

Na evropskim berzama cijene dionica u petak su blago pale, dok investitori čekaju govor predsjednice američke centralne banke Janet Yellen i moguće naznake hoće li podići kamatne stope u SAD-u već u septembru.

Panevropski STOXX 600 indeks oko podneva bio je u minusu 0,2 posto. Istovremeno, londonski Ftse stagnirao je na 6.814 bodova, dok se pariški CAC spustio 0,2 posto, na 4.397 bodova, a frankfurtski DAX za 0,24 posto, na 10.504 boda.

Investitori s nestrpljenjem očekuju današnji govor predsjednice Feda Janet Yellen na godišnjem simpozijumu centralnih bankara u Jackson Holeu, u potrazi za signalima mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Sada trgovci procjenjuju da je vjerovatnoća od podizanja kamatnih stopa u septembru 24 posto, a u decembru 57 posto, što su nešto veći procenti vjerovatnoće nego što su očekivali u srijedu.

Tržišta sve više brine da bi Yellen mogla signalizirati podizanje kamatnih stopa već u septembru, što bi moglo izazvati velik odliv novca koji sada podupire svjetska tržišta

Najviše je pala cijena dionice švedske biometrijske kompanije Fingerprint Card, za 5,8 posto, budući su analitičari Nordee snizili preporuku za tu dionicu na ′prodavati′ nakon slabije od očekivanja polugodišnje dobiti.

Od dobitnica, pak, ističe se dionica kompanije za digitalnu sigurnost Gemalto, koja je poskupjela 7 posto, nakon što je izvijestila o polugodišnjoj dobiti iznad očekivanja analitičara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *