Grad London raspisuje oglas za posao “noćnog cara”

Dodajte komentar

U pokušaju da oživi svoju noćnu scenu, jer je broj noćnih klubova u glavnom gradu Velike Britanije gotovo prepolovljen, gradske vlasti Londona su se, između ostalog, dosjetile da raspišu konkurs za radno mjesto koje će za cilj imati da “pospješuje kuluturu noćnog života, a istovremeno doprinosi ekonomiji” ovog specifičnog privrednog segmenta.

Na zvaničnom sajtu londonske gradske uprave postavljen je oglas za “noćnog cara” (“Night Czar”), koji je postao predmet pisanja ostrvskih medija, ali i interesovanja među tamošnjim klaberima. U opisu radnog mjesta navodi se radno vrijeme od 2,5 dana nedeljno (od petka uveče do ponedjeljka ujutro).

Rast cijena nekretnina, glomazna birokratija, nezadovoljni komšiluk, učinili su da se broj noćnih klubova u čitavoj Velikoj Britaniji prepolovi u posljednjoj deceniji. Prema zvaničnim podacima, u 2015. ih je bilo 1.733 u odnosu na 3.144 u 2005. Od tog broja, 35% ih je pozatvarano u Londonu.

Kontroverzni Boris Džonson, britanski ministar inostranih poslova u novoj vladi i jedan od zagovornika Bregzita, u maju mjesecu, dok je još bio gradonačelnik Londona, pokrenuo je Komisiju za noćni život (The Night Time Commission), koja ima zadatak da tokom šest mjeseci istraživanja utvrdi koji su sve tačno razlozi za polako gašenje nekada čuvenog noćnog života u engleskoj prijestonici.

Za vrijeme Džonsonovog mandata bilo je i predloga da se ustanovi institucija “noćnog gradonačelnika”, po ugledu na Amsterdam i San Francisko. Po svoj prilici, aktuelni gradonačelnik Londona, Sadik Kan, odlučio je da prihvati ovaj prijedlog, ali mu je, pritom, dodijelio nešto “bombastičnije” ime, što je, barem za sada, rezultovalo velikim odjekom u javnosti.

BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *