Čudesan oporavak ruske berze

Dodajte komentar

Ruska deonička tržišta ponovno su u fokusu nakon što su sankcije i jeftina nafta dovele do egzodusa investitora.

Nakon 25-postotnog rasta ove godine indeks MICEX u utorak je dočekao na rekornoj vrijednosti. Ulagači berzanski uzlet pripisuju potezima guvernerke centralne banke Elviri Nabiullini, piše Wall Street Journal.

Posebno odluci da okonča fiksiranje rublje prema dolaru u novembru 2014. te potom oštro podigne kamatne stope čime je spriječila beg kapitala i zauzdala inflaciju.

Premda su mjere Rusiju gurnule u recesiju, izbrisale optimizam te srušile vrijednost rublje (što i danas osjećaju kompanije koje tamo posluju), vraćeno je povjerenje ulagača. Oni su ove godine povećali ulaganja u ruske hartije od vrijednosti za 1,3 milijarde dolara, podaci su EPFR Globala.

Udio stranih investitora u vlasnicima državnih obveznica, čiji prinos premašuje devet odsto, dosegao je skoro četvrtinu u julu što je najviši nivo od 2012., podaci su ruske centralne banke.

Analitičari upozoravaju da entuzijam ulagača neće potrajati jer Rusiji tek predstoje reforme koje mogu donijeti jači rast u dužem periodu. MMF je procijenio da je potencijalni rast BDP-a oko 1,5 odsto godišnje.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *