Banke razvijaju vlastitu kriptovalutu

Dodajte komentar

Digitalne kriptovalute mogle bi biti budućnost novca – nekima je to jasno već duže vrijeme, a banke tek sada polako prihvaćaju tu realnost. Iz tog su razloga četiri velike banke, među najvećima u svijetu, pokrenule projekt izrade vlastite kriptovalute zasnovane na blockchain tehnologiji, kao i bitcoin.

Švajcarski UBS, njemački Deutsche Bank, britanski Santander i američki The Bank of New York Mellon udružili su snage i računaju da će novu kriptovalutu moći pokrenuti već početkom 2018. godine.

Osnovna namjena nove digitalne valute jeste da poveća efikasnost i brzinu međubankovnih transakcija i onog dijela novčanog poslovanja koji nije vidljiv javnosti. Novom bi se valutom značajno ubrzao protok novca među bankama, a i uštede bi bile značajne. Neke procjene, piše Financial Times, govore da se na troškove ovakvih transfera godišnje u svijetu izgubi između 65 i 80 milijardi dolara.

Tehnologija blockchaina bi tako donijela velike koristi bankarskom sektoru i oslobodila veću količinu kapitala inače “zarobljenog” u sporim transakcijama između banaka. Naravno, prije uvođenja nove kriptovalute u službenu upotrebu potrebno je dobiti i odobrenje od centralnih banaka država u kojima bi se ona koristila.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *