Autoput: U septembru se ulazi u Jabučni krš

Dodajte komentar

Narednog mjeseca građevinska operativa kineskog izvođača CRBC bi trebalo da počne probijanje tunela Jabučni krš. Ovo je jedan od najzahtjevnijih objekata na četvrtoj dionici autoputa od Uvača do Mateševa.

Kako je kazala Almira Hasanović, građevinska inžinjerka koju smo zatekli u kampu na Jabuci, uskoro se očekuje veća dinamika radova na ovom dijelu gradilišta.

Ministarstvo održivog razvoja je izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju tunela Jabučni krš. Ovaj tunel ima dvije tunelske cijevi, desnu u dužini od 1.350 metara i lijevu dužine 1.455 metara. Protekli period je iskorišćen za pripremne radove. Gradili su se prilazni putevi kao i smještajni objekti u blizini gradilišta kako bi se po potrebi organizovao rad na gradilištu bez prekida, u tri smjene“, rekla je Hasanović. Početkom avgusta su završena geološka bušenja kojima je riješen problem “zemljišta”.

Prethodna geodetska dokumentacija je bila neprecizna zbog toga što je nastala aviosnimanjem, pa su se na projektovanim trasama pojavili geološki problemi“, kaže Hasanović.

Inžinjerske ekipe CRBC-a su proteklih mjeseci utvrdili nove i stvarne geodetske podloge prema kojima će biti izmještena trasa na pojedinim tačkama auto-puta kroz Jabuku. Time su stvoreni uslovi da se kompletira projektna dokumentacija na ovoj dionici. Dinamiziranje radova spremno očekuju i crnogorski građevinari koji su dobili saglasnost od Ministarstva saobraćaja da budu angažovani kao podizvođači. Saglasnosti su dobili Geomaks grup, Inter prospekt i Entesis, Institut Sigurnost,

Geo projekt, Hidrokop, Gratum L, Beton Montenegro, Bemaks, Montenegro petrol, Cijevna komerc, ,,Celebić, ,,Tošković, Idel inžinjering, Civil Engineer, Mediks iz Podgorice, Ramel, Eksploring i Ening uz Nikšića, Jawel Crna Gora iz Danilovgrada i Geotehna iz Bijelog Polja. Na ovaj način će se realizovati klauzula ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta koja podrazumijeva da 30 odsto ukupne vrijednosti investicije realizuju domaći građevinari.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *