Košarkaška zvijezda ulaže 100 miliona dolara u startupe

Dodajte komentar

Proslavljeni košarkaš američke NBA lige Kobe Bryant okreće se ulaganjima u perspektivne kompanije slijedeći tako put bivšeg saigrača Shaquillea O’Neala.

Nedavno penzionisani bek Los Angeles Lakersa u kojem je proveo svih 20 godina karijere u ponedjeljak je predstavio fond rizičnog kapitala težak 100 miliona dolara koji će ulagati u kompanije iz tehnološkog sektora, ali i medijske branše. U ovaj poduhvat Bryant ipak ne ide sam; partner mu je Jeff Stibel, dugogodišnji preduzetnik i investitor kojeg je Bryant, kako prenosi Wall Street Journal, upoznao preko zajedničkih prijatelja. Fond pod nazivom Bryant Stibel imaće sjedište na području Los Angelesa.

Dvojac zajedno ulaže još od 2013. godine, ali su odlučili da formalizuju taj posao kroz osnivanje fonda nakon što je Bryant sredinom aprila ove godine prestao s aktivnim, profesionalnim igranjem košarke. Do sada su već uložili u sportski internet portal The Players Tribune, zatim u dizajnera video-igara Scopely, kompaniju za pravne usluge LegalZoom te kompaniju za razvoj softvera za telemarketing RingDNA. Na popisu njihovih ulaganja je i Juicero, proizvođač inovativnih kućnih sokovnika. Dodatnih 100 miliona dolara namjeravaju da ulože u sljedećih nekoliko godina, a za sada ne traže još partnera koji bi im se pridružili u investiranju.

Jeff Stibel u razgovoru za medije je kazao kako fond ne namjerava da ulaže u kompanije koje bi činjenicu da im je suvlasnik Kobe Bryant htjele iskoristiti za dobijanje povoljnijih uslova na tržištu. “Poanta je u dodavanju prave vrijednosti”, ističe Stibel. Bryant je pak izjavio kako donosi sposobnost prepoznavanja preduzetnika sa značajnom radnom etikom. “Najvažnija stvar u kojoj sad uživam je pomaganje drugima da budu uspješni”, ističe bivša NBA zvijezda koja je jučer proslavila 38. rođendan.

Međutim, okretanje ulaganjima nakon sportske karijere nije neuobičajeno među američkim košarkašima. Bryantov nekadašnji suigrač u LA Lakersima Shaquille O’Neal poznat je po cijelom nizom udjela u tehnološkim kompanijama i startupima, a ima udio i u Googleu. O njegovoj preduzetničkoj sposobnosti svjedoči i podatak da je 292 miliona dolara zarađenih tokom košarkaške karijere uvećao na sadašnjih 350 miliona dolara. Najviše slična Bryantovom fondu je kompanija Melo7 Tech Partners koja ulaže u tehnološke startupe, a pokrenuo ju je nekadašnji igrač New York Knicksa, Carmelo Anthony. Inače, statistika govori da 60 posto NBA igrača bankrotira u roku pet godina nakon penzionisanja.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *