“ECB će preduzeti akcije ako vlade ne prionu na reforme”

Dodajte komentar

Evropska centralna banka bi mogla da bude primorana na proširenje programa monetarnih podsticaja, ukoliko vlade ne budu djelovale na planu jačanja rasta njihovih ekonomija, izjavio je član ECB-a, Benoa Ker.

Ako se mnogo toga ne odvija na frontu strukturnih reformi, ako se mnogo toga ne događa na frontu fiskalne politike, onda će EBC učiniti više”, rekao je Ker na jednoj panel diskusiji u Ženevi, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Upravni savjet ECB-a će se sastati 8. septembra, nakon što su članovi te institucije na prethodnom julskom zasijedanju odlučili da se suzdrže od novih mjera, samo nekoliko nedjelja posle iznenađujuće odluke Velike Britanije da istupi iz EU.

S obzirom na to da će do početka septembra isplivati nove ekonomske posljedice Bregzita, pojedini posmatrači vjeruju da će predsjednik ECB-a Mario Dragi najaviti dodatne podsticajne mjere.

Dragi je u julu izjavio da je ECB “spremna, voljna i sposobna” da interveniše, ukoliko za tim bude potrebe.

Ključne kamatne stope u eurozoni su u negativnoj zoni od 2014. godine, iako je ECB uvela više milijardi eura vrijedne podsticaje, koji uključuju kupovinu vladinih i korporativnih obveznica svakog mjeseca u iznosu od 80 milijardi eura, i jeftine kredite bankama u nastojanju da se upumpa dodatna likvidnost u finansijski sistem.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *