BiH: Desetine novih agencija za nekretnine čiji su vlasnici Arapi

Dodajte komentar

U ovoj godini na desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja osnovane su u BiH, uglavnom u Sarajevu sa sjedištem na Ilidži.

Ukoliko prelistate Službene novine Federacije BiH naći ćete u svakom po nekoliko rješenja Opštinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početini kapital u osnovi 1.000 KM do 2.000, javlja N1.

Adrese kompanija koje su tek osnovane ili čija se vlasnička struktura promijenila nalaze se uglavnom na Ilidži. Tako se u posljednjem broju Službenog lista FBiH može pronaći informacija o preseljenju jedne agencije iz Opštine Centar na Ilidžu što nije rijedak slučaj.

Takođe, informacije nerijetko govore i o promjeni vlasničkog udjela. Pa tako prvi osnivač kompanije čiji je početni kapital 1.000 KM u kompaniju uvodi drugog suvlasnika kojem je 30 ili 40 posto kompanije prodao za 300 ili 400 KM.

Sve ovo zainteresovalo je institucije na državnom nivou koje su sprovele akciju koja je imala za cilj da utvrdi legalnost kupovine zemljišta u BiH, otkrije eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je kompanija registrovano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih kompanija. Bilo je obuhvaćeno 108 kompanija koje su tamo registrovane i čiji su vlasnici stranci. Od tog broja 71 kompanija je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 Ujedinjenih Arpaskih Emirata, 10 Sirije 10 i dva iz Katara.

U cijeli slučaj uključena je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Poreska uprava i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Turistički ili s namjerom kupovine zemljišta, investicije iz arapskih zemalja čine su četiri posto ukupnih u BiH. Do decembra 2014. godine u BiH je iz ovih zemalja uloženo 428 miliona maraka.

Zemlje Zaliva još uvijek se ne svrstavaju među top 12 investitora u BiH. Razlog za to može biti i činjenica da te zemlje investiraju preko trećih kompanija koje nisu registrovane u domicilnim državama.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do juna ove godine, iz BiH je izvezeno 1.239.770 KM robe u Kuvajt dok je uvoz iz te zemlje iznosio 138.686 KM.

Izvoz u Ujedinjen Arpaske Emirate iznosio je 12.190.529 KM dok je uvoz iznosio 6.352.739 KM. U Saudijsku Arabriju BiH je izvezla robu vrijednu 27.900.461 KM, a uvezli 879.940 KM.

U dolasku arapskih državljana mnogi su vidjeli priliku. Vlasnici nekretnina kažu da danas dulum (1000 m2) zemljišta mogu prodati za 35.000 KM. Druge je, građane Sarajeva na primjer, onemogućila da kupe nekretninu, čak i one dubljeg džepa.

U 2010. godini u glavnom gradu BiH registrovano je 1.000 turista iz šest arapskih zemalja bogatih naftom, ranije je objavio ugledni The Economist. Pet godina kasnije, u prvih deset mjeseci, više od 19.000 Kuvajćana i Saudijaca je stiglo u Sarajevo.

Poslovno jutro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *